Pomoć Srba za Srbe za porodilište u Kosovskoj Mitrovici danas u Zdravstvenom centru

Humanitarna pošiljka – oprema za porodilište bolnice u Kosovskoj Mitrovici, koja je 10. juna vraćena sa administrativnog prelaza Jarinje, danas će biti dopremljena u Zdravstveni centar u ovom gradu. Da je dokumentacija za ovu humanitarnu pošiljku sređena potvrdila je jutros šefica administracije za Severnu Mitrovicu, Adriana Hodžić. Predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac, navodi da će studenti već danas privatnim vozilom dopremiti ovu humanitarnu pošiljku. 

Kako se dopremaju "humanitarne pošiljke" na Sever Kosova?

Da bi humanitarne pošiljke prošle integrisane granične prelaze na Severu Kosova potrebno je da opštinskoj administraciji Severna Mitrovica podnesu ugovor o humanitarnoj donaciji i specifikaciji robe koja ulazi i to u roku od tri nedelje pre neposrednog slanja robe, nakon čega Hodžić kao šefica opštinske amdinstiracije pokreće proceduru preko nadležnih ministarstava u Prištini da se odobri ulazak ove robe na Kosovo. U zavisnosti od vrste humanitarne pomoći, odnosno kojem resoru – instituciji i subjektu je namenjena, procedura se pokreće kod nadležnog ministarstva. U ovom slučaju odlučuje ministarstvo zdravlja u Prištini.

 

"Dokumentacija za ovu humanitarnu pošiljku je sređena i opštinska administracija se maksimalno angažovala da u postojećim okolnostima, kada je pošiljka već vraćena, a prethodno nije ispoštovana postojeća procedura kako se doprema humanitarna pomoć, uredi dokumentaciju kako bi pomoć i prošla" rekla je Hodžić u izjavi za KoSSev. Ona je podsetila da je opštinska administracija Severne Mitrovice nadležna da u tehničkom smislu obavi birokratski deo posla i tako pripremi teren za ulazak svih vrsta humanitarne pomoći za sve postojeće institucije koje funkcionišu na Severu Kosova što podrazumeva zdravstvene ustanove, škole, pa i sam univerzitet.

Sa druge strane Biševac je potvrdio da će studenti u toku dana otići po pošiljku, ali ovog puta privatnim vozilom, a ne sanitetskim.

"Mi ćemo već danas otići po pošiljku, ali ovog puta privatnim vozilom. Prošli put smo pošiljku pokušali da dovezemo sanitetskim vozilom Zdravstvenog centra i znate i sami šta se dogodilo – tada nam je rečeno da bolnica u Kosovskoj Mitrovici 'nema licencu za rad Republike Kosovo'," rekao je Biševac za KoSSev.

U pošiljci u vrednosti od oko 8.000 evra, koja je 10. juna vraćena sa Jarinja, nalaze se sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska. U nedavnoj, širom Srbije poznatoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" koja je održana u Severnoj Mitrovici i prihodom od poziva na poseban SMS broj, organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je ova sredstva za pomoć porodilištu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.


Pročitajte još: 

Hodžić: Oprema za porodilište u Kosovskoj Mitrovici u najskorijem roku u bolnici

Sa Jarinja vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.