Političarke u Kosovskoj Mitrovici: Principijelne smo, imamo kapaciteta da učinimo više za grad

Opština Severna Mitrovica ima pet odbornica od ukupno 19 odbornika. Šefica opštinske administracije je takođe žena. Kako ocenjuju godinu za sobom, kakvi su im planovi za narednu, ali i šta misle o kvalitetu učešća žena na lokalnoj političkoj sceni, te kakva su im iskustva u vezi sa odnosom svojih muških kolega prema njima, kao i često plasiranom temom "ženska solidarnost", za KoSSev govore odbornice Danijela Vujičić i Ksenija Božović i šefica opštinske administracije Andrijana Hodžić.

Veoma malo iskrene solidarnosti među ženama

Četrdesetjednogodišnja Andrijana Hodžić je bila šefica nekadašnje Administrativne kancelarije za Severnu Mitrovicu, koja je viđena kao prelazno rešenje do formiranja opštine Severna Mitrovica pri kosovskom sistemu. Sada je u ovoj opštini šefica odeljenja za administrativne poslove. I dalje se smatra glavnim operativcem u njenom funkcionisanju. Izvorno dolazi iz medicinske struke.

Kakvo je njeno iskustvo kao žene u politici i rukovođenju gradom?

"Nisam sigurna koliko zaslužujem epitet političarke, s obzirom na to da ne pripadam ni jednoj političkoj partiji. Od prvog dana mog angažovanja, ja sam se bavila isključivo tehničkim pitanjima – opštinskim uslugama, koje su imale za cilj poboljšanje kvaliteta života svih ljudi koji žive u našoj opštini," govori u razgovoru za KoSSev.

Ipak, u svojoj, kako kaže, takozvanoj političkoj karijeri, izdvaja dva momenta. Prvi je bilo upravo osnivanje Administrativne kancelarije:

"To je bio jedan vrlo težak period za mene lično, kao i za moje koleginice i kolege, njima sam zaista od srca zahvalna, jer u to vreme nije bilo lako istrajati i dokazati da ste dobronamerni."

Drugi momenat, dodaje Hodžić, bila je njena kandidatura za gradonačelnicu Severne Mitrovice: 

"Ništa manji izazov je definitivno moja kandidatura za mesto gradonačelnika opštine Severna Mitrovica kao nezavisni kandidat, bez odborničke liste, bez državne podrške sa bilo koje strane i uz mnogo opstrukcija. Sve u svemu, rezultati su bili zadovoljavajući. Sam proces je meni bio težak izazov, ali u isto vreme, moja kandidatura je mnogima bila izazov takođe."

Hodžić ističe da je saradnja sa muškim kolegama pozitivna i "fer", te da, osim jednog, nema primere negativnog iskustva.

"To je zato što sam izgradila svoj imidž ličnim radom i ličnim zaslugama. Ubeđena sam da me kolege uvažavaju kao ravnopravnu saradnicu. Trudim se da svoje ideje predstavljam vrlo razumno, profesionalno i argumentovano. Uvek sam spremna da prihvatim kontra-argument. Sve svoje saradnike tretiram ravnopravno, pa vam se to negde tako i vrati," objašnjava, a potom i dodaje: 

"Ipak, sećam se situacije, nakon mog imenovanja za šefa Administrativne kancelarije, kada je bilo brojnih komentara od strane mnogih političara koji su sumnjali da ja kao žena, i samo zato što sam žena, neću moći da budem na visini zadatka. U stvari, lično, ne poznajem muškarca koji bi u to vreme i pod tim okolnostima suptilnije vodio kancelariju od mene."

Hodžić ističe i da u sada već formiranoj opštini Severna Mitrovica takođe uspešno obavlja zadatke. Opština je započela sa realizacijom brojnih projekata obnove, kako ističe Hodžić, te je godina na izmaku za ovu poznatu gradsku ličnost bila jedna od uspešnijih godina angažovanja u funkcionisanju lokalne samouprave. 

"Zadovoljna sam, govoreći sa aspekta da sam aktivni učesnik u izvršnoj vlasti opštine Severna Mitrovica, koja je naročito u poslednje dve godine implementirala brojne projekte koji su od vitalnog značaja za naše građane," objašnjava.

Nabrajajući projekte koji su u toku realizacije, poput izgradnje sportske hale, vatrogasne stanice, zgrade opštine Severna Mitrovica, autobuske stanice, dogradnje na postojećoj zgradi doma zdravlja, projekta Zelena Mitrovica, Hodžić je istakla važnost projekata koji se tiču obrazovanja:

"Ulaganja koja je opština Severna Mitrovica pružila svim školskim ustanovama od obdaništa, preko predškolske, svih osnovnih i srednjih škola, pa sve do Tehničkog i Medicinskog fakulteta, mene posebno čine ponosnom, jer su ta ulaganja usmerena u našu budućnost, naše naraštaje. Nema dobre budućnosti bez kvalitetnog obrazovanja." 

Opština Severna Mitrovica dobar primer poštovanja rodne i etničke ravnopravnosti

"Opština Severna Mitrovica je definitivno dobar primer kada je u pitanju poštovanje etničke i rodne osnove, jer su u našoj opštini etničke zajednice, kao i žene, zastupljene na svim nivoima lokalne samouprave. Pored toga, kada je u pitanju pružanje podrške iz kategorije subvencija, strogo se vodi računa da ne bude diskriminacije bilo na etničko ili rodnoj osnovi."

Hodžić kaže da za nju ne postoji "veća čast" od one da svojim sugrađanima bude svakog dana na usluzi, ali i da nije moguće podržati svaki zahtev građana što predstavlja "tužnu stranu" njenog angažovanja.  

"Trudim se da svojim angažovanjem budem dobar primer svima, plasirajući fair play, transparentnost, profesionalnost. Verujem i radovalo bi me saznanje da moje angažovanje čini moju porodicu, roditelje, prijatelje ponosnim," istakla je Hodžić.

A kakva je saradnja sa koleginicama? Postoji li ženska solidarnost?

"Saradnja sa koleginicama je uglavnom OK. Gde god je prisutan profesionalizam, onda tu nema problema. Iako se ženska solidarnost često spominje na raznim konferencijama, po mnogim okruglim stolovima, brojnim skupovima, iz svog iskustva, tvrdim da je jako malo iskrene solidarnosti među ženama. Uopšte mi nije jasno zašto je to tako, ali tu definitivno nešto ne štima!?" – priznaje Hodžić, ali i dodaje da ima "itekako izuzetaka". 

"Međutim, to nije dovoljno. Ubeđena sam da bi, generalno, žene bile više i bolje zastupljane na svim nivoima, kako lokalnih, tako i centralnih vlasti, u svim sektorima naših života, ukoliko bi uzajamno, jedna drugoj, bile iskrena, bezrezervna podrška," ističe takođe. 

Hodžić se u svom  radu susreće i sa pozitivnim i negativnim primerima ženske solidarnosti, odnosno njenog nedostatka:

"Postoje žene čija mi podrška mnogo znači, ali ima i onih koje pokušavaju da mi budu prepreka. Ja im ne zameram, jer sam vrlo samouverena i znam da će doći momenat kada će i one uvideti da zajedno možemo mnogo više da doprinesemo našem društvu."

Na kraju razgovora, Hodžić priznaje da planira da nastavi "istim tempom" u realizaciji opštinskih zadataka.

Veoma malo rasprave u skupštinskoj sali u 2016, posebno razočaravajuće što se žene retko javljaju za reč

Za jednu od pet opštinskih odbornica, 2016. godina bila je prepuna izazova. Smenjena je sa mesta predsedavajuće SO Severna Mitrovica, veruje, bez ikakvog razloga, ali i obrazloženja. Njena partija GI SDP "Oliver Ivanović" suočila se sa osipanjem odbornika u Mitrovici i Zvečanu, uz borbu koju ova partija vodi već skoro pune tri godine da bi iz zatvora bio pušten njen lider Oliver Ivanović.

Mitrovčanka, 49-godišnja Ksenija Božović je po struci ekonomista. Majka je dvoje dece i donedavno je bila prva žena SO Severna Mitrovica, odakle je smenjena na zahtev dojučerašnjih partijskih saboraca. 

"Ja sam ove godine smenjena sa pozicije predsedavajuće skupštine opštine Severna Mitrovica, bez ikakvog obrazloženja, što je za mene bilo posebno razočaranje, posebno što sam na ovim prostorima ja bila jedina žena na ovoj poziciji," kaže Božović u razgovoru za KoSSev.

Ona, međutim, dodaje da je to nije obeshrabrilo u tome da, kako kaže, radi i doprinosi poboljšanju života građana. Za sebe kaže da je principijelna, poznata po iskazivanju svojih stavova, te da to upravo dokazuje kroz sam rad skupštine. U godini na izmaku angažovala se posebno i u radu svoje partije.

"S obzirom na to da je protekla godina bila posebno teška, sa puno prepreka i problema, mislim da nisam ostvarila sve ono što sam zacrtala, ali neću da posustanem. Veoma sam angažovana i u sudskom procesu koji se vodi protiv našeg lidera Olivera Ivanovića i najveći akcenat sam stavila na to. Međutim, partija je bila angažovana i na pitanjima koja su važna za same građane. Stalo nam je da im poboljšamo kvalitet života. Na kraju, kritikovaćemo i dalje sve ono što ne bude dobro," sumira rezultate rada Božović u razgovoru za KoSSev.

Za razliku od Hodžić, Božović je bila kritična prema rezultatima koji su postignuti u radu opštine Severna Mitrovica:

"Mislim da nismo uspeli, posebno u ovoj poslednjoj godini, jer to građani vide, a takođe čujem i kritike od samih građana."

Ona smatra da se javnosti treba pružiti šira slika sa terena, a pre svega da se ispune predizborna obećanja:

"Prvenstveno smo i obećali rešeno pitanje vodosnabdevanja, dobar parking prostor, bolje uslove života – veće zapošljavanje, konkretno mladih. Na terenu se vidi šta je od svega toga urađeno! Sami građani su najbolji i kritičari, a i najbolje mogu da ocene i pohvale ukoliko je za njih bilo nečeg dobrog, ali, na žalost, na terenu možete da vidite šta oni misle o svemu."

Kakvo je njeno iskustvo u radu kada je u pitanju poštovanje rodne ravnopravnosti je pitanje koje nas je ovom prilikom, takođe, posebno zanimalo.

"Zastupljenost žena u političkom životu Kosovske Mitrovice je na veoma niskom nivou, skoro zanemarljivo. Odnosi o međusobnom poštovanju, kao i zakoni o rodnoj ravnopravnosti se uopšte ne poštuju, to mogu da kažem na ličnom primeru," priznaje Božović, naglašavajući da je očekivala da nakon smene, na njeno mesto takođe bude postavljena žena, što se nije dogodilo.

"To samim tim ukazuje na to koliko se poštuje zakon o rodnoj ravnopravnosti, koliko se čuje glas žene kroz institucije," naglasila je Božović, ističući da je njeno iskustvo pokazalo da su se prema njoj kao ženi sa više uvažavanja odnosili dok je bila na mestu predsedavajuće, što ukazuje na to, kako kaže, da se zapravo poštovala "funkcija".

Bivša predsedavajuća lokalne skupštine, ipak, dodaje da se poštovala zakonska procedura u tome da na listi političkih subjekata bude žena, jer je to "moralo", ali i da je sve ostalo i na poštovanju forme, ne i na suštinski aktivnom doprinosu žena, posebno u godini koja protiče.

"Posebno je u 2016. bilo malo rasprave, manje nego u prethodnim godinama," kaže Božović.

Božović ukazuje na to da se odbornice u lokalnoj skupštini vrlo retko javljaju za reč, bilo da kritikuju, ili pohvaljuju, što je za nju posebno razočaravajuće iskustvo.

Ona se slaže sa Hodžićevom da je solidarnost među ženama nerazvijena:

Žene sposobnije

"Žene su te koje su mnogo bolje u svim poslovima koje rade, jer su borbenije, organizovanije i sposobnije. Samo što moramo više da radimo na tome, moramo da radimo na udruživanju, a pomoć moraju da nam pruže institucije, civilno društvo i ostale nevladine organizacije, kao i same žene ako želimo da dođemo do nekog cilja."

"Ima ženske solidarnosti, ali to nije na zavidnom nivou. Ja, makar, osećam tu podelu različitih političkih subjekata, čega ne bi trebalo da bude. Posebno bi mi žene trebalo da se udružujemo, dogovaramo, odlučujemo, ali to ide teško i nije na nekom zavidnom nivou." 

Ova političarka apeluje na žene da svoje ciljeve ispunjavaju kroz političko angažovanje.

"Očigledno je da samo kroz politički rad mogu svoje probleme da rešavaju, tako da bih još jednom apelovala na žene da se što aktivnije uključe u rešavanje svojih, ali i probleme građana," zaključila je na kraju Božović.

Nemoguće da se u skupštini uspostavi ženska grupa, jer se kroz svako pitanje provlači visoka politika

Tridesetosmogodišnja Danijela Vujičić je još jedna odbornica u gradskoj skupštini. Ona se politikom bavi od 2001, kao član tadašnje G17. Na mesto odbornice je došla kao nosilac liste G17 plus, i to kao jedina žena nosilac liste od 13 prijavljenih izbornih lista na poslednjim lokalnim izborima po izbornom sistemu Republike Srbije. Pravnica i komunikolog je, a '99 je u Kosovsku Mitrovicu došla iz Prištine.

Godinu na izmaku ocenjuje kao godinu izazova i nerazumevanja između Srba i Albanaca, kao i "gotovo sve do sada od 1999".

"Jedina dobra strana je činjenica da nije bilo otvorenih sukoba između dva naroda. Govorim naravno o severnom delu Kosovske Mitrovice. Želim ipak da verujem da je ova godina prekretnica i da se u budućnosti problemi neće rešavati nasiljem," kaže Vujičić.

Učinjen je, ipak, mali, ali i nedovoljan pomak u poboljšanju kvaliteta života običnih građana, Vujičić takođe navodi.

Odsustvo žena u političkom životu grada je istakla kao problem, objašnjavajući da je to posledica patrijarhalnog vaspitanja, te da je to i dalje "tradicija".

"Tako će ostati sve dok se polna struktura propisana zakonom ostvaruje kao nužna formalnost," objasnila je razloge za ovakvu situaciju.

Kako se njene muške kolege odnose prema njoj?

"Ljudi se prema nama uglavnom ponašaju onako kako se mi ponašamo prema njima, korektno i sa poštovanjem. Takav je odnos i mojih kolega odbornika prema nama, pripadnicama ženskog pola. Kada je razmena iskustva u pitanju, ili sučeljavanje mišljenja, posvećena sam detaljima, poštovanju i fleksibilnosti, bez obzira na polnu pripadnost," imala je sličan odgovor, kao i njena koleginica Hodžić.

A poput druge koleginice Božović, i Vujičić se suočila sa iskustvom smene. Ona je nakon jednih od izbora smenjena sa mesta direktorice pokrajinskog zavoda za zapošljavanje, na koje je postavljena 2009.

Na pitanje da li se išta promenilo u ponašanju kolega prema njoj nakon smene, Vujičić je, ipak, imala drugačiji odgovor:

"Funkcija sama po sebi nije važna, ako iza nje ne ostanu dela. Pozicija u NSZ mi je omogućila da konkretno i pojedinačno rešavam probleme ljudi. Uvek može i bolje i više, ja sam zadovoljna učinjenim. Plodove svoga rada sam videla tek nakon smene u iskrenim pojedinačnim pričama ljudi, čije sam sudbine rešavala. Moja smena mi je donela još jedno iskustvo, bila mi je pravi parameter za zalaganje i rad. Kada vas ljudi pozdravljaju i podržavaju i nakon prestanka mandata, onda shvatite da ste bili uspešni u poslu koji ste obavljali."

I Vujičić potvrđuje nedovoljan stepen solidarnosti i saradnje među samim odbornicama u gradskoj skupštini. Ona, međutim, za to opravdanje nalazi u sada već poznatim specifičnostima samog izbornog procesa i uspostavljanja lokalne skupštine na Severu u kosovskom sistemu, koju su, sa jedne strane, činili upitnost legitimiteta i legaliteta samih odbornika, a sa druge, "presudna važnost" održavanja izbora za međunarodne predstavnike, zbog čega su se odbornici našli u situaciji da se najčešće bave "visokom politikom a najmanje svakodnevnim problemima građana".

Želim da učinim mnogo više za grad koji mi je '99 pružio utočište

Čestitajući predstojeće novogodišne praznike, Vujičić je sa čitaocima KoSSeva podelila svoje planove:

"Ja ću novogodišnje praznike iskoristiti da dobro razmislim o svom daljem političkom angažovanju. Sledeća godina je izborna godina, očekuju nas izbori i u centralnoj Srbiji, lokalni izbori na Kosovu, a moguće je i izbori za skupštinu Kosova. U svakom slučaju, sebe i dalje vidim u politici, smatram da imam kapacitet i znanje da učinim mnogo više za grad u kome živim i koji mi je pružio utočište 1999. godine."

"Sve to utiče na nemogućnost da odbornice zaborave na partijsku i etničku pripadnost, na činjenicu da imamo i dalje suprotstavljene stavove oko statusa Kosova. Zato je i dalje nemoguće da se u skupštini uspostavi ženska grupa, jer se kroz svako pitanje provlači visoka politika," kaže ova odbornica.

Kao i Božović, i Vujičić smatra da je važna veća politička angažovanost.

Na kraju razgovora nije imala eksplicitnu poruku za žene, već za sve građane, posebno za mlade ljude:

"Moja poruka građanima je da zbog svega toga, ostave po strani pitanja o kojima ćemo teško postići saglasnost sa kosovskim Albancima, a da se zbog svoje i budućnosti svojih porodica, aktivnije uključe u politički život. Tu, pre svega, mislim na mlade ljude koji su budućnost ovog grada, a Kosovska Mitrovica ima puno pametnih, politički pismenih i hrabrih ljudi koji mogu značajno da utiču na političke prilike, ne samo u Kosovskoj Mitrovici, već i šire."

(Priča je podržana od strane Misije OEBS-a  na Kosovu. Izražena mišljenja i stavovi  predstavljaju mišljenja i stavove  samih učesnika i ne odražavaju nužno stavove OEBS-a)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.