Policija u akciji „raščišćavanja“ ulica K. Mitrovice od velikog broja nepropisno parkiranih vozila

FOTO: KoSSev

Više od dve nedelje Kosovska policija raščišćava gradske ulice Kosovske Mitrovice od nepropisno parkiranih automobila. Cilj – da pešaci nesmetano šetaju trotoarima, ali i da glavne ulice budu oslobođene za vozila hitnih službi.

Počelo se sa raščišćavanjem centralne ulice u Bošnjačkoj mahali, koja je, kako je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije regiona Sever, Veton Eljšani, već poprilično oslobođena za nesmetani saobraćaj.

Nastavilo se potom i glavnim ulicama grada, gde policija svakog dana u terminima od po nekoliko sati, najpre upozorava građane, a u nekim slučajevima i kažnjava.

„Najpre pričamo sa ljudima i pokušavamo da ovaj veliki problem rešimo kroz razgovor i podizanje svesti. Polazimo od toga da svaki vozač koji poseduje propisnu vozačku dozvolu – treba da zna gde može, prema pravilima, da se parkira, a gde ne“, naglasio je Eljšani.

Kaže da se radi o akciji isključivo u cilju, pre svega, lakšeg kretanja za građane, odnosno pešake.

Smatra da za ljude „ne bi trebalo da bude teško da se drže pravila“.

„Majka koja vozi dete u kolicima, od previše parkiranih automobila na trotoarima – nema gde da prođe. Viđamo takve slučajeve, gde je majka prinuđena da kolica vozi na sred puta, jer nema gde drugo“, istakao je Eljšani.

Istovremeno, prioriteti su i ulice koje vode do bolnice.

„Trudimo se da najpre nepropisno parkirana vozila u glavnoj ulici raščistimo, ali prioritet je put ka bolnici. Putevi kojima vozila hitnih službi moraju u nekim slučajevima da voze i stignu velikom brzinom, moraju biti čisti. Ako nešto hitno treba, oni nemaju gde da prođu ukoliko su ulice prepunjene vozilima koja se tu parkiraju“.

Eljšani naglašava da se ova akcija policija odvija polako, te da su već zadovoljni rezultatima.

Precizirao je da je kazna za nepropisno parkiranje novčana i iznosi 30 evra. Ona je umanjena ukoliko vozač želi da je plati odmah.

Takođe, podsetio je i na još jedan način kažnjavanja, koji je takođe po zakonu.

„Policija može da sa vozila uzme tablice i da izda kaznu. Ukoliko vozač želi svoje tablice nazad, sa plaćenom kaznom dolazi u stanicu po njih“.

Vozači koji dobiju kaznu, o čemu policajac odluči na licu mesta, imaju pravo i na žalbu.

U stanici policije postoji Komisija za žalbe koja je zadužena da utvrdi da li je kazna sa razlogom izdata.

„Policajac na licu mesta, u zavisnosti od situacije, po zakonu ima pravo da sam odluči da li će vozača samo upozoriti ili da ga kazni“.

Samo danas policija je izdala više od 20 upozorenja i dve kazne.

Eljšani smatra da ljudi razumeju problem, potvrdivši da ni sami policijski službenici do sada nisu imali zapaženih problema.

Zamenik komandira još jednom naglašava da čiste ulice pre svega i traže sami građani severnog dela K. Mitrovice, što mu je potvrđeno u razgovorima sa više njih.

„Za ljude je dobro da mogu slobodno da idu peške, da se kreću, da idu na posao“, istakao je Eljšani.

U Kosovskoj Mitrovici ne postoji zonsko parkiranje, ali postoje za sada dve gradske parking garaže.

U julu pretprošle godine iz Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica najavili su početak izgradnje i otvorenog parkinga koji je trebao da funkcioniše zonskom naplatom – u Kolašinskoj ulici gde se nekada nalazila buvlja pijaca. Do danas ovo u praksi nije profunkcionisalo.

Kosovska policija, još u periodu dok su je  većinski činili Srbi – godišnje je izricala preko 300 kazni za parkiranje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.