Podignuta optužnica protiv tri osobe u vezi sa eksplozijom u Žuru u kojoj je stradao policajac

eksplozija žur prizren
FOTO: Gazeta Express

U selu Žur kod Prizrena januara prošle godine poginuo je policajac dok je više osoba povređeno u eksploziji do koje je došlo u kući tokom racije policije namenjenoj otkrivanju droge. Danas, više od godinu dana kasnije, podignuta je optužnica protiv tri osobe.

Osnovno tužilaštvo u Prizrenu podiglo je optužnicu protiv I.B., A.G. i V.C., zbog sumnje da su počinili krivična dela izazivanje opšte opasnosti, neovlašćeno posedovanje, izvoz, uvoz, proizvodnja i transport oružja i eksploziva.

U optužnici se navodi da su I. B. i A. G. dobili eksplozivnu napravu od V. C. koju su sakrili u kući okrivljenog I. B.

„Kao rezultat ovih nezakonitih radnji, 28. 01. 2020. godine, tokom racije koju su izvršili policajci u kući okrivljenog I.B., oni slučajno dolaze u kontakt sa eksplozivnom napravom koja se aktivirala i usled koje je jedan policajac ubijen, a dvojica su teško povređena“, navodi se u optužnici.

Osumnjičeni se terete da su u kući I. B. nezakonito držali eksploziv tipa „TNT“ težak 809,1 grama i mehanički detonator u koji je smešten zapaljivi osigurač dužine 63 cm.

Drugi okrivljeni V. Ć. je optužen da je uvozio, proizveo ili prodao oružje ili eksplozivne materije sa kojima je proizveo eksploziv za druge optužene i prodao ih za 400 evra.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.