Počinju pesnički susreti "Lazar Vučković": Ljubivoje Ršumović u Gračanici

Dom kulture Gračanica i ove godine organizuje pesničke susrete “Lazar Vučković”. Manifestacija počinje za nešto manje od pola sata, u gimnaziji „Sveti Sava“, u Goraždevcu. Biće dodeljena i nagrada koja nosi ime ovog pesnika.

Pesnički susreti se nastavlјaju večeras, u 19 časova, u Domu kulture u Gračanici, gde će se održati književno veče pesnika Ljubivoja Ršumovića sa prijatelјima.

Narednog dana pesnici će posetiti škole u Prilužju i Laplјem Selu.

O Lazaru Vučkoviću

Ova manifestacija organizuje se u čast pisca rođenog u Novom Selu kod Prizrena, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru, zajedno sa pesnikom Blažom Šćepanovićem.

Vučković je bio jedan od prvih posleratnih pesnika na Kosovu i Metohiji, a bavio se i novinarstvom, pišući za list "Jedinstvo", u kojem je, uz niz drugih listova, kao što je „Stremljenje“, i objavio svoje prve radove.

Susreti u njegovu čast prvi put su održani upravu u Gornjem Selu, 1969. godine, da bi se, potom, održavali i u narednim godinama, u različitim formatima i gradovima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.