Počeo sa radom sistem „Pronađi me“ po uzoru na „Amber alert“

Sistem „Pronađi me“ za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, počeo je da radi.

Sistem po uzoru na „Amber alert“ u svetu predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima i drugo, mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

„Amber Alert“ sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Mediji prekidaju emitovanje programa

Igor Jurić ranije je objasnio da će se prva faza pokretanja sistema sastojati od toga što će mediji prekinuti emitovanje svojih programa u prvih osam sati na 30 minuta.

„Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi“, ukazao je Jurić.

Naveo je da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Takođe, JP „Putevi Srbije“, aerodrom „Nikola Tesla“, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Druga faza nadogradnje sistema uključiće druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu.

„Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti i banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ono što je takođe jako važno reći jeste da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže“, naveo je ranije Jurić.

Sistem od javnog interesa

Vlada Srbije u julu ove godine usvojila je zaključak kojim se utvrđuje da je sistem „Amber alert“ od značaja za ostvarivanje javnog interesa.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije doneo je u septembru pravilnik o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnika.

Kako je tada objavljeno u Službenom glasniku, pravilnikom se bliže uređuje način ispunjavanja obaveza pružalaca medijskih usluga u vezi sa hitnim obaveštavanjem javnosti o nestanku maloletnika, a u cilju prikupljanja informacija koje mogu pomoći u sprovođenju mera traganja za detetom i njegovom pronalasku.

„Pružalac medijske usluge, po prijemu informacije upućene od ministarstva, bez odlaganja objavljuje (emituje) obaveštenje o nestanku maloletnog lica. Obaveštenje je pružalac medijske usluge dužan da objavi (emituje) u trajanju od najmanje 20 sekundi, u neizmenjenom obliku i identičnoj sadržini u kojima mu je dostavljeno od ministarstva. Pružalac medijske usluge dužan je da obaveštenje objavljuje (emituje) u narednih 48 sati i to u prvih osam sati od trenutka dostavljanja obaveštenja na svakih 30 minuta, a posle toga na svakih 60 minuta“, stoji u pravilniku.

Nakon proteka 48 sati od prvog objavljivanja, prestaje obaveza daljeg objavljivanja obaveštenja.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić je u januaru ove godine rekao da je namera da se što pre uvede ovaj sistem obaveštavanja nestanka dece.

MUP je u martu saopštio da je tim za uvođenje „Amber alert“ sistema definisao polazne osnove za uspostavljanje tog sistema.

Konačno, sistem „Pronađi me“ podrazumeva da, nakon procene policije i tužilaštva, preko kanala masovne komunikacije odmah uzbunjuje javnost i na taj način znatno povećava mogućnost da u što kraćem periodu nestale osobe budu pronađene.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.