Počelo ponovno brojanje glasova sa 292 biračka mesta

 

Izbori Sever Sveti Sava
Foto: KoSSev

U Centru za brojanje i rezultate u Kosovu Polju, danas je počelo ponovno prebrojavanje glasova sa ukupno 292 biračka mesta na lokalnim izborima za skupštine opština.

Kako je kazao portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), odluka o ponovnom brojanju doneta je usled toga što postoje neslaganja između glasova za političke subjekte i kandidate tog subjekta, kao i obrnuto.

„Počeo je proces ponovnog brojanja oko 300 biračkih mesta za lokalne izbore za skupštine opština, koji su održani 17. oktobra. CIK je odlučio da ponovo prebroji ova biračka mesta, jer postoje neslaganja između glasova za političke subjekte i glasova za kandidate. U nekim slučajevima politički subjekti su dobili glasove, ali ne i kandidati, ili obrnuto“, rekao je Eljezi, prenosi Koha.

Eljezi je kazao da ponovno brojanje može da potraje nekoliko dana, kao i da će, u slučaju da se ne ponovi još jednom, CIK vrlo brzo saopštiti konačne rezultate izbora za skupštine opština.

Priština je opština sa najvećim brojem biračkih mesta sa kojih će se ponovo brojati glasovi – 40, potom sledi Prizren sa 25, pa Peć – 20, Podujevo – 19…

Podsetimo, CIK je ranje ove nedelje potvrdio konačne rezultate prvog kruga glasanja na lokalnim izborima za gradonačelnike, ali ne i za opštine Štimlje, Uroševac, Podujevo i Klokot, a usled žalbenih postupaka koji su u toku.

To je potvrdio i predsednik CIK-a, Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi), koji je rekao da su Izborni panel za žalbe i predstavke i Vrhovni sud Kosova zatražili da se rezultati za ove četiri opštine ne potvrđuju usled toga što se još uvek odlučuje o žalbama koje su dostavljene.

Više o tome u posebnoj vesti:

Objavljeni konačni rezultati lokalnih izbora, 21 opština ide u drugi krug

Više o lokalnim izborima na Kosovu na našoj tematskoj stranici: Lokalni izbori na Kosovu 2021Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.