Počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

U Briselu je nešto pre 12 časova počela nova runda dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Kako je saopštila portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič, u toku je zajednički sastanak Eštonove sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je uoči današnje runde briselskog dijaloga da se nada da će timovi Beograda i Prištine postići dogovor o pitanjima vezanim za pravosuđe.

"Nadam se da ćemo postići dogovor o primeni Briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa", rekao je Tači novinarima pred početak dijaloga sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem u kabinetu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Dve strane prošli put nisu uspele da se slože oko nadležnosti Osnovnog suda u Mitrovici, za koga prištinska strana traži da osim četiri pretežno srpske opštine na severu Kosova obuhvati i tri opštine naseljene uglavnom Albancima.

Tači je rekao da svaki dogovor o ovom pitanju mora biti u skladu sa ustavom i zakonima Kosova i izrazio očekivanje da će inauguracija opštinskih vlasti u severnom delu Mitrovice proteći bez problema.

"Verujem da će Briselski sporazum nastaviti da se sprovodi bez obzira na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji", dodao je on.

I Ivica Dačić je najavio nastavak razgovora o pravosuđu.

"Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li ce uopšte biti moguće doći do kompromisa", rekao je Dačić ranije za RTS.

Kako je ranije najavljeno, na današnjem sastanku u Briselu biće reči i o formiranju Zajednice srpskih opština, a razgovaraće se i o nedavno uhapšenom kandidatu za predsednika opštine Mitrovica Oliveru Ivanoviću. U delegaciji Beograda je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Na dnevnom redu biće i statut Zajednice srpskih opština (ZSO) i njeno konstituisanje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.