Počela izgradnja auto-puta Priština-Gnjilane-Bela Zemlja: "Povezivaće Albance, ekonomije i osećanja"

U Žegovcu kod Gnjilana danas su zvanično počeli radovi na izgradnji auto-puta Priština-Gnjilane-Bela Zemlja. Početku radova prisustvovali su – kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, kosovski ministar infrastrukture, Pal Ljekaj, kao i gradonačelnik Gnjilana, Ljutfi Haziri. Realizacija će trajati 30 meseci, a oko 87 miliona evra obezbeđeno je za prvi deo projekta. Dužina auto-puta sa četiri trake biće 22.6 kilometara. ​

Novinari redakcija medija na srpskom jeziku bez prevoda 

"Za novinare srpskih redakcija koji su pratili ovaj događaj nije obezbeđen prevod na srpski jezik, iako je on, po kosovskom ustavu, zvaničan u upotrebi i ravnorpavan sa albanskim," javila je RTV Puls. 

"Ono što me danas čini ponosnim je to što nam je Bog omogućio da povežemo svaki deo naše domovine i da Prištinu povežemo sa Peći, Đakovicom, Gnjilanom, Preševom, Skopljem, Tiranom. Dakle, sva infrastruktura Kosova biće završena," rekao je Haradinaj, navode iz njegovog kabineta. 

Do 2023. godine nijedan centar Kosova neće ostati nepovezan auto-putem, kazao je dalje.

"Auto-put koji povezuje Gnjilane i Belu Zemlju – povezivaće Albance, ekonomije, ali i osećanja," dodao je kosovski premijer. 

Upravo je protiv Ljekaja pre tri dana podignuta optužnica zbog korupcije u vreme kada je bio gradonačlnik Đakovice. 

"Auto-putevi povezuju gradove, države i nacije, tako da su oni potrebni. Auto-put Gnjilana služiće svima, za ekonomski razvoj i povezanost ljudi u našoj Republici, kao i u regionu," naveo je Ljekaj na svojoj Fejsbuk stranici, najavivši istovremeno da će početkom 2019. početi radovi na izgradnji auto-puta Istok-Peć-Dečani-Đakovica. 

Ovaj auto-put omogućiće Kosovu "izlazak na međunarodni koridor X – koridor Skoplje-Solun" – naveo je Haziri. 

Radovi su započeti danas u čast obeležavanja 19. godina od "bitke na Žegovcu" i "palim borcima", navode iz Kancelarije kosovskog premijera. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.