Počela iskopavanja u Suvom dolu

Izvor: Kosovapress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Danas su u selu Suvi do u Severnoj Mitrovici počela iskopavanja u potrazi za nestalim licima tokom poslednjeg rata, odnosno na lokaciji gde je kopano tri puta nakon rata, a gde su pronađeni ostaci 105 tela koja su identifikovana i predata rodbini.

Predstavnici Udruženja za nestala lica sumnjaju da, iako je na ovoj lokaciji vršeno iskopavanje u prošlosti, lokacija nije u potpunosti istražena.

Predsednik Vladine Komisije za nestala lica, Prenk Đetaj, kaže da se ne može odrediti broj tela osoba za koja se sumnja da su na ovom mestu, jer se groblje nalazi u blizini.

Pročitajte još: 

Iskopavanja u Suvom Dolu odložena

"Ovo je istražno iskopavanja. Prema informacijama, ranije nije bilo nalaza, ali je bilo sumnji da nije celokupan prostor ispitan, tako da se sada na onim delovima gde nije izvršeno istraživanje nastavljaju iskopavanja," rekao je Đetaj.

Predsednik Udruženja za nestala lica u Mitrovici, Bajram Ćerkini, kritikovao je dosadašnji rad na ovoj lokaciji od strane međunarodne zajednice, rekavši da su bezobzirno radili.

"Sumnjali smo i dalje sumnjamo tamo gde je radio Haški tribunal, Francuzi i mnogi drugi, od UNMIK-a do EULEX-a – radili su i odlazili. Verujem da ćemo sada sa našim tužilaštvima još jednom izvršiti procene gde postoje sumnje," naglasio je Ćerkini.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.