Ljubitelji planinarenja iz Leposavića i Zvečana učesnici ovogodišnjeg Zimskog uspona na Trem

FOTO: KoSSev

Planinarska akcija – 28. po redu „Zimski uspon na Trem“, jedna od najatraktivnijih i najposećenijih u Srbiji ovog tipa, održana je u subotu na Suvoj planini. Među preko 1,000 planinara, iz više od 90 klubova iz Srbije i regiona – i ove godine bilo je učesnika sa Severa Kosova, osmoro njih iz Planinarskog društva “Zmaj” iz Zvečana i Planinarskog kluba “Kopaonik” iz Leposavića.

Događaj je organizovao planinarski klub “Železničar” iz Niša, a uz podršku planinarskog društva “Trem 1810” iz Donjeg Dušnika.

Od same zore, u parku sela Donji Dušnik, ljubazni domaćini ove akcije dočekali su planinare uz čaj i kafu.

FOTO: KoSSev

Nakon okupljanja, planinarima se obratio domaćin Dobrivoje Nikolić koji im je poželeo dobrodošlicu, predstavio vodiče, kao i članove GSS-a iz Niša, koji su tog dana bili zaduženi da brinu o bezbednosti planinara.

Učesnike je pozdravio i jedan od članova Upravnog odbora Planinarskog saveza Srbije, Milomir Ćirović.

„U Ime PSS-a i u svoje ime želim da vas sve pozdravim, tako drage ljude, planinarke i planinare. Ovde smo 28. put, mogu da vam kažem da nikad lepši niste bili nego danas. Hvala vam što ste došli“, poručio je.

Ovim rečima on je i otvorio 28. po redu akciju uspona na Trem, nakon čega je avantura započela.

Planinari su u koloni krenuli iz Donjeg Dušnika, kroz selo Gornji Dušnik, pa preko prevoja Devojački grob.

Na visini od 1311mnv, ovaj prevoj se nalazi izmedu Sokolovog kamena i Trema i daje osnovno obeležje planini, po čemu je i prepoznatljiva.

„Odavde često imate optičke varke i čini vam se da je Trem blizu. Međutim, baš suprotno. Odatle počinje najizazovniji i najteži deo ove staze“, iznosi utiske sa akcije, jedna od učesnica i članica kluba iz Leposavića, Vesna Ćosić.

FOTO: KoSSev

Put su planinari nastavili grebenom, sve do samog vrha Trem – 1810 mnv.

„Ukupna dužina ove staze koju smo prešli iznosi 20km. Visinska razlika je 1400m na usponu, a isto toliko i u silasku. Zato i važi za jedan od najzahtevnijih uspona, i nije preporučljiv planinarima sa slabijom fizičkom kondicijom“, objašnjava Ćosić.

Šta ovakva akcija za ljubitelje planinarenja znači?

Osim što na ovakve akcije, ljubitelji planinarenja gledaju kao „lek za dušu“, posebno im je značajna zbog druženja, iskustava i novih poznanstava.

“Planinarenje je nešto što ne možete nazvati hobijem, to je jednostavno stil života, a ujedno i lek za dušu. Koliko god neka planina bila teška i naporna, kao što je Trem, opet uživate u svoj toj lepoti kako pogleda, tako i druženja i novih poznanstava koja ostaju za čitav život“, poručuje Ćosić.

Izrazito jak vetar, kazala je, nije sprečio planinare da se popnu do samog vrha i uživaju u svim čarima ove planine.

„Sa vrha se pruža neverovatan pogled. Kada je vedro, što u subotu na žalost nije bilo, možete videti čak i Kopaonik, Prokletije, Šar planinu, Rtanj, Staru planinu…“, objašnjava ova planinarka.

Posebno je pohvalila organizatore akcije i zahvalila im se na, kako je kazala, besprekornoj organizaciji i predivnom danu.

Zbog toga planira da se akciji odazove i sledeće godine.

Prema nacionalnom zakonodavstvu, Suva planina proglašena je za područje sa statusom rezervata prirode i objektom geonasleđa Srbije.

FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.