PKS i PKK u zajedničkom pismu međunarodnim predstavnicima: Zaustavite prevrtanje kamiona

Predsednici Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), Marko Čadež i Safet Grdžaliju, uputili su zajedničko pismo visokim zvaničnicima EU i ambasadorima Kvinte u Srbiji i na Kosovu u kome osuđuju nedavne incidente – prevrtanja kamiona sa srpskom robom na KiM-u, aktivista pokreta "Samoopredeljenje". Oni istovremeno traže reakciju međunarodne zajednice, kako se ovi incidenti ne bi ponovili, a što je Samoopredeljenje najavilo. 

"Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova, snažni zagovornici procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i društvenog i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana na putu u EU, najoštrije osuđuju prevrtanje natovarenog kamiona 11. marta, kao pokušaj ugrožavanja slobode kretanja ljudi i robe," navodi se u pismu upućenom evropskom komesaru za proširenje, Johansu Hanu, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku – Federiki Mogerini i ambasadorima Italije, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i SAD.

Čadež i Grdžaliju ističu da su dve komore već pozvale vlasti na Kosovu i ostale institucije i organizacije zadužene za garanciju stabilnosti da preduzmu sve što je u njihovoj moći, kako bi sprečili pojavu nasilja. Apeluju na javnost da osudi "jednostrane poteze koji usporavaju proces normalizacije u kome ekonomska i privredna saradnja igraju odlučujuću ulogu".

"Ponovo potvrđujemo našu posvećenost procesu evropskih integracija, a posebno njenoj ekonomskoj dimenziji, i želimo da apelujemo na Vas i ostale evropske institucije da upotrebite svoje zakonske nadležnosti, dato ovlašćenje i politički uticaj, kako bi se osudilo nasilno ponašanje i suzbila pojava takvih incidenata u budućnosti," navodi se u pismu Hanu, Mogerini i ambasadorima.

Na taj način, saglasni su Čadež i Grdžaliju, doprinelo bi se prevazilaženju nepoverenja javnosti u postojanje bezbednih uslova za poslovanju, ali i uložio napor da se poveća saradnja poslovnih zajednica i stvore uslovi za održiv ekonomski razvoj čitavog regiona.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova ostaju posvećene unapređenju međusobnih odnosa, normalizaciji i stvaranju povoljnih uslova za ekonomski razvoj i privređivanje, zaključuje se u saopštenju iz PKS. 

Aktivisti kosovskog opozicionog pokreta "Samoopredeljenje" 11. marta su ponovo prevrnuli kamion sa proizvodima iz Srbije. Teretni kamion prevrnut je na autoputu "Ibrahim Rugova" Priština-Tirana. Ovo je bilo drugo prevrtanje kamiona sa srpskim proizvodima, a Samoopredeljenje je najavilo da će nastaviti sa, kako su opisali – "ovakvim akcijama" sve dok vlada Srbije "ne promeni svoj odnos" prema Kosovu, umesto "negiranja nacionalnih prava" kosovskim Albancima. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.