Petković: Todosijeviću upućen poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

U trenuku kada se suočavamo sa ozbiljnom krizom na Severu Kosova i Metohije, dolazi novi udar na Srbe i pritisak iz Prištine – Ivanu Todosijeviću je upućen poziv da se 6. oktobra do 12. časova javi u pritvorni centar u Mitrovici na izdržavanje zatvorske kazne, kazao je na današnjoj konferenciji za štampu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Odlukom Apelacionog suda Kosova, poslaniku Srpske liste, Ivanu Todosijeviću, potvrđena je prošlog meseca presuda na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je rekao, između ostalog, da je „Račak fabrikovan“.

„Todosijević je osuđen samo zato što je rekao istinu o Račku. Todosijević koji uživa veliki ugled i poverenje u svojoj sredini postao je simbol stradanja srpskog naroda na KiM“, kazao je danas Petković.

Podcrtao je da je presuda Todosijeviću presuda celom srpskom narodu na KiM.

„Žele da nam zabrane da slobodno mislimo, govorimo, žele u Prištini da valjda Srbi spuštaju ramena, savijaju glave i razmišljaju na način kako razmišlja Priština. To neće moći“, kazao je Petković.

Dodao je da srpski narod neće da prihvati „krivotvorine istorije“ koje dolaze iz Prištine, te da ono što je rekao Todosijević – misli i oseća „svaki čestiti i iskreni Srbin“.

„Ovo što se sada dešava na Severu KiM, gde imamo brutalno demonstriranje sile, a sve zbog registarskih tablica, odnosno nepoštovanja sporazuma o slobodi kretanja, mogu da kažem slobodno jeste sitnica u odnosu na pritisak i ono što Priština želi da izazove ovom presudom i zatvorskom kaznom Ivanu Todosijeviću“, tvrdi Petković.

„Ovom sramnom presudom se uvodi verbalni delikt našem narodu na KiM. Zabranjuje se našem narodu da misli. Ivan Todosijević je na obeležavanju 20. godišnjice NATO agresije u Zvečanu rekao samo ono što je istina i što su istorijske činjenice

Petković je podsetio da je advokat Ivana Todosijevića, nakon presude Apelacionog suda, postupajući po vanrednom pravnom leku, uputio zahtev za zaštitu zakonitosti 17. septembra, usled čega se čekalo na odluku trećestepenog suda.

Kako Petković dodaje, poziv Ivanu Todosijeviću da se javi pritvornom centru za izdržavanje kazne napisan je upravo 17. septembra.

„U trenutku kada advokat Ivana Todosijevića podnosi zahtev za zaštitu zakonitosti, Priština izdaje ovu naredbu, odnosno poziv da se javi na izdržavanje kazne. To govori da Prištinu ne interesuje trećestepena presuda i Briselski sporazum – tačka deset koja se odnosi na pravosuđe“, kaže Petković.

Naznačio je da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da je Priština poštovala upravo tačku 10 Briselskog sporazuma o pravosuđu koja nalaže da mora da se ispoštuje deo koji se odnosi na nacionalni sastav veća iz predmeta koji dolaze iz srpskih sredina, tj. da u većima moraju da budu dve sudije srpske nacionalnosti i jedan Albanac.

U ovom slučaju, međutim, „Albanci su tužili, Albanci su i osudili Ivana Todosijevića“, dodao je Petković.

Petković je podsetio na zahtev predsednika Srbije i srpskog državnog vrha – da se poništi presuda Apelacionog suda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.