Petković: Svećlja laže i da je Radoičić na VMA i da je Vojska predala minobacač

FOTO: KoSSev

Nakon serije optužbi kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje, na račun srpskog rukovodstva u vezi sa prošlonedeljnim sukobom u Banjskoj, večeras mu stiže odgovor iz Beograda, ali i demantij. „Svećlja, prestani sa lažima!“, poručio mu je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Još od izbijanja oružanog sukoba u Banjskoj u kojem je ubijen policajac, a potom i tri napadača, prištinski zvaničnici listom su se oglašavali navodeći da je reč o „kriminalnoj-terorističkoj“ grupi koja navodno ima podršku Beograda.

Srpski predsednik je u međuvremenu demantovao da Beograd ima bilo šta sa nedeljnim događajima, kao i Srbi iz centralne Srbije, već je kazao da je reč o Srbima sa Kosova koji su se „pobunili jer nisu mogli više da trpe Kurtijev teror“.

Uprkos tome, prištinski zvaničnici, a pre svega Svećlja, svakodnevno su pojedinačno iznosili navodne dokaze o povezanosti države Srbije sa sukobima.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova danas je na svom Fejsbuk profilu predstavio papir koji je, kako je istakao u opisu objave, potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi povodom predaje minobacača, a koji je policija zaplenila u Banjskoj.

Danas je ujedno kazao da je jedan od ubijenih Srba navodno bio telohranitelj sadašnjeg šefa BIA-a, Aleksandra Vulina, tokom njegovog obilaska Kosova 2013. godine.

Svećlja je prethodnog dana objavio video snimak i fotografije dokumenata potpredsednika Srpske liste, Milana Radoičića, zbog kojih ga je direktno povezao sa grupom koja je u nedelju napala policiju, rekavši da je on bio zapravo njihov vođa.

Ovaj ministar je ujedno juče kazao da je Radoičić navodno hospitalizovan na VMA u Beogradu, a prethodno je ujedno tvrdnju da je više osoba koje su pobegle iz Banjske navodno hospitalizovano u Novom Pazaru.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji je u prošlosti neretko reagovao nakon bilo koje optužbe iz Prištine na račun Beograda, povodom ovih optužbi se oglasio tek danas.

„Kurtijev ekstremista Dželjalj Svećlja nastavio je danas sa gnusnim lažima sa kojima ne prestaje od trenutka tragičnih događaja u Banjskoj a sve sa namerom da Beograd optuži za navodnu umešanost u ta dešavanja koja je svojom antisrpskom politikom proizveo Aljbin Kurti“, poručio je Petković.

On tvrdi da je laž da je papir koji je Svećlja danas objavio „nekakav dokaz o umešanosti Vojske Srbije u događaje iz Banjske“.

„To nije papir ni o kakvoj primopredaji oružanog sredstva, kako to obmanjuje Svećlja, već je reč o običnom tehničkom listu koji ide uz svako oružano sredstvo i koji se zvanično zove ‘lista pakovanja’. Ona isključivo sadrži nomenklaturni broj i vrstu sredstva i nije nikakav revers o zaduženju sredstva“, kazao je.

Ujedno je demantovao navode Svećlje o tome da je Radoičić smešten na VMA.

„Isto je tako Svećlja lagao za preminulog Srbina u Novom Pazaru, lagao je da je Milan Radoičić smešten na VMA, lagao je da je u Banjskoj zaplenio navodno vozilo Žandarmerije, a reč je o vozilu za koje postoje informacije da je uvezeno iz Hrvatske i da nema nikave veze ni sa srpskom Vojskom, ni policijom“, dodao je ovaj zvaničnik.

Petković konstatuje da Svećlja već četiri dana laže o tome kako su u događajima u selu Banjska učestvovali Srbi iz centralne Srbije.

„To je potpuna neistina“, nakon Vučića, poručio je i Petković.

Na kraju dodaje: „Zato Svećlja, prestani sa lažima!“.

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.