Petković sa sudijom koja je istraživala Račak: Hvala joj što je istinu o Račku otrgla od zaborava i politizacije

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa sudijom Danicom Marinković, koja je, kako je saopšteno „najzaslužnija za otkrivanje prave istine o slučaju Račak“.

Marinković je kao istražni sudija iz Prištine rukovodila celokupnom istragom u Račku, u zimu 1999. godine. Zahvaljujući njenom svedočenju i opsežnim dokazima koje je prikupila, slučaj Račak je izuzet iz svih haških optužnica, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je zahvalio Marinković na tome što je „istinu o Račku otrgla od zaborava i politizacije“.

„Svoju funkciju sudije obavljala je profesionalno i časno, sledeći sve standarde i pravne tekovine struke. Ta otkrića zabeležila je i dokumentovala u knjizi ‘Sudija u ratu i miru’, čije je štampanje na srpskom i engleskom jeziku podržala Kancelarija. Danica Marinković će uvek moći da računa na našu podršku u svojoj borbi za istinu i nastojanju da ona dopre do što većeg broja ljudi, posebno na Zapadu“, poručio je danas Petković, stoji u saopštenju.

Foto: Kancelarija za KiM

S druge strane, Marinković je istakla da će nastaviti da insistira da se uvaži prava istina o Račku i da na tom putu neće ustuknuti, kao što nije ni 1999. godine, uprkos svim pretnjama i sabotažama sa kojima se susretala tokom svoje istrage, ali i u godinama koje su usledile.

Događaj koji se zbio 15. januara 1999, i 22 godine kasnije jedna je od najosetljivijih tema za srpsku i albansku javnost. Za kosovske Albance, veći deo regiona i zapadne vlade, radi se o „masakru 44 civila“, za zvaničnu srpsku stranu, u pitanju je bio „oružani sukob između srpske policije i pobunjenih naoružanih i uniformisanih Albanaca“ tokom akcije policije u opštini Štimlje. Posebno osetljivo i bolno za srpsku javnost je sećanje na Račak kao povod za bombardovanje.

Današnji počasni građanin Kosova, a nekada šef Verifikacione misije OEBS-a, Vilijam Voker je 15. januara 1999. okarakterisao Račak kao mesto masakra nad nedužnim civilima koje su izvršile jugoslovenske, odnosno sprske snage, što je poslužilo kao neposredan i zvanični povod za 78-dnevno bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, od strane NATO-a.

Ovo se danas moglo čuti i kao glavna poruka kosovskih političkih lidera.

Opširnije o tome kako je u Prištini obeležena godišnjica Račka pročitajte u posebnoj vesti: 22 godine od Račka koji je internacionalizovao pitanje Kosova

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.