Petković: N. O. juče uhapšen bez sudskog naloga, Kurti naložio, a Svećlja pozvao

Srbin N. O. uhapšen je juče u Kosovskoj Mitrovici bez sudskog naloga, što je i potvrdio visoki predstavnik EU, govoreći o tome da se Srbi vansudski hapse, kazao je na današnjoj konferenciji za štampu direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

Samo dan nakon kriznih razgovora u Briselu bez konkretnih rezultata kada je u pitanju rešavanje krize na Severu, juče ujutru uhapšen je još jedan Srbin kojeg prištinske vlasti dovode u vezu sa sukobom sa KFOR-om 29. maja ispred opštinske zgrade u Zvečanu.

Par sati kasnije oglasio se visoki predstavnik EU navodeći da je, između ostalog, uznemiren zbog „vansudskih hapšenja Srba“.

Prištinski zvaničnici su odmah potom tvrdili da policija ima „jasne dokaze“, da je ova osoba uhapšena zbog „učestvovanja u napadu na NATO 29. maja“, te da je hapšenje izvršeno u skladu sa zakonom i da „nema ničeg vansudskog“.

Direktor Kancelarije za KiM, danas je, međutim, izneo drugačije navode.

Petković kaže da je N. O. uhapšen bez sudskog naloga, dovodeći u vezu Boreljovu izjavu o vansudskom hapšenju Srba upravo sa N. O.

Kazao je i da su mediji navodno objavili da se hapšenje dogodilo na „poziv Dželjalja Svećlje“:

„On u džepu ima tajne spiskove po kojima hapsi ljude, a tek posle obaveštava sud i tužilaštvo i naknadno, kako se dogovore, dostavlja neke navodne dokaze“, rekao je Petković.

Tvrdi da čak nije postao nalog tužilaštva i u svim prethodnim slučajevima kada su hapšeni Srbi.

„Iz toga se vidi jasno da zapravo nalogodavac svih hapšenja jeste sam Aljbin Kurti koji proizvoljno, onako kako hoće, mimo institucija, hapsi i lovi Srbe ne bi li stvarao nove krize na Severu KiM“, rekao je Petković.

On je podsetio i da je na društvenim mrežama, odnosno stranicama albanskih korisnika, objavljen snimak na kojem se vidi osoba bez majice i sa crnim predmetom preko glave, uz navode da je reč o N. O.

Petković takođe tvrdi da je reč o ovoj osobi.

„Na glavi mu stoji crna kesa i onda uz raznu muziku i ne znam kakve komentare, to Albanci šeruju između sebe na društvenim mrežama i hvale se kako maltretiraju i muče Srbina kao što maltretiraju i muče sve prethodne Srbe koji su do sada bili uhapšeni“, rekao je Petković.

On je ujedno prokomentarisao navode Žozepa Borelja, koji je osim zbog poteza Prištine, kazao da je zabrinut i zbog „teške retorike“ Beograda.

„A kakva teška retorika – to što govorimo da ćemo da sačuvamo mir, da pratimo situaciju i borimo se za naše ljude i da ćemo zaštititi naš narod ako onaj koji je zadužen – KFOR, to ne uradi i tako što ćemo da razobličavamo ove laži“, dodao je.

Direktor Kancelarije za KiM je na istoj konferenciji optužio Prištinu, odnosno specijalne jedinice, da su podmetnule eksploziv i oružje u vozilu u Zvečanu, a kako bi ga potom navodno pronašli i to iskoristili kao povod za nova hapšenja i krize na Severu.

O tome u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.