Peticija da Google „prizna“ Kosovo, pridružila se Vjosa Osmani

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Pre skoro mesec dana pokrenuta je online peticija kojom se od kompanije „Google“ traži da „prizna“ Kosovo na svojim platformama. Inicijativa korisnika albanske nacionalnosti naišla je na podršku kosovske predsednice, Vjose Osmani.

„Drago mi je što sam se pridružila inicijativi ‘dua.com’ koja poziva ‘Google’ da uključi Kosovo u sve svoje usluge“, poručila je Osmani u objavi na Tviteru.

Tvrdi da je ova odluka trebalo odavno da se donese.

„Malo podešavanje za ogroman skok u jednakosti, pristupačnosti i inkluzivnosti“, navela je kosovska predsednica u objavi na Tviter/X.

Peticija kojom se poziva Google da uključi Kosovo u svoje usluge, objavljena je upravo na ovoj platformi, tj. nalogu dua.com koji prati skoro 11.000 korisnika.

U opisu naloga navodi se da je reč o „etničkoj“ aplikaciji za sastanke, uz poruku „upoznajte ljude zbog kojih se osećate kao kod kuće“.

Na ovom nalogu do skorije su uglavnom objavljivani video klipovi više autora na albanskom.

Peticija upućena Google-u pokrenuta je još 13. jula ove godine na sajtu „Change.org“.

„Politika često stvara distancu između zemalja, ali tehnologija bi trebalo da ih spoji. U slučaju Kosova – to je suprotno. Uprkos tome što su ga SAD priznale kao državu 2008. godine, američka kompanija Google još uvek ne priznaje Kosovo na svojim platformama, kao što su ‘Play Store’, ‘YouTube’, ‘Google Ads’, itd“, navodi se u opisu peticije.

Na kraju se upućuje poziv korisnicima da pruže podršku.

„Hajde da sada dodamo Kosovo na svim Google-ovim proizvodima, jer je nezavisna država više od 15 godina“, navodi se.

Ovu peticiju do sada je potpisalo nešto iznad 13.000 ljudi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.