Peterle: Sve strane da dele principe fer i slobodnih izbora

Nije bio voljan da komentariše kontekst u kojem je u Severnoj Mitrovici politički lider Oliver Ivanović sa svojom strankom pretrpeo pritisak i napad tokom izborne kampanje za oktobarske lokalne izbore, a onda potom u januaru ubijen: "Nemam osnova da spekulišem o razlozima za ubistvo. Sam čekam na rezultat istrage". O primerima zastrašivanja, pritiscima i napadima u većinski srpskim sredinama, posmatračka misija Evropske unije koju je predvodio tokom dva izborna ciklusa na Kosovu, u junu, odnosno oktobru, pedantno i posvećeno je izvestila Brisel i javnost. Preliminarni nalazi predstavljeni su neposredno nakon izbora u oktobru, odnosno drugog kruga u novembru. Alojz Peterle posetio je nedavno Prištinu i Severnu Mitrovicu kako bi predstavio konačni izveštaj. U Severnoj Mitrovici zatekli smo ga u razgovoru sa srpskim nevladinim organizacijama. Na pitanje da li je očekivao ovakvu tišinu srpskog civilnog društva na Kosovu tokom i nakon tri događaja – dve brutalne kampanje, i ubistva, Peterle ne deli takav utisak. "Nisam imao utisak da je srpsko civilno društvo bilo tiho. Sastao sam se sa ljudima koji su bili aktivni." Sa Peterleom smo razgovarali u kratkoj šetnji od Čika Jovine, prolazeći pored mesta gde je Ivanović ubijen, Vlade Ćetkovića, preko glavnog mosta do južnog dela grada. Padala je kiša.

Da li ste očekivali ovakvu tišinu srpskog civilnog društva na Kosovu tokom i nakon tri događaja – dve brutalne kampanje, ubistvo? Sa izuzetkom dva glasa među srpskim nevladinim organizacijama, nijedna druga se nije oglasila. Ne samo nakon ubistva Olivera Ivanovića, već pre sve svega tokom predizbornih kampanja i samog održavanja dva izborna ciklusa. Jeste li iznenađeni da se nije podigao glas protiv nasilja koje je bilo evidentno i koje je i vaša misija registrovala, a o čemu ste mi i u ranijem intervjuu govorili?

Nije u mom mandatu kao glavnog posmatrača za izbore da diskutujem o tome. Naravno moja misija se završila sa izveštajem koji sam predstavio. Mogu samo da to komentarišem iz lične perspektive, ne kao glavni posmatrač. Nisam imao utisak da je srpsko civilno društvo bilo tiho. Sastao sam se sa ljudima koji su bili aktivni. Nisam informisan o detaljima ali ako je istina ovo što ste vi rekli – da je prisustvo civilnog društva bilo manje eksplicitno, onda mi to govori kakve stoje stvari ovde. Možda mogu da kažem i to da možda ljudi ne vole civilno društvo, pa onda ovi drugi ne vole da budu eksplicitni u situiaciji u kojoj se još uvek vodi istraga. Ne znam dovoljno da bih vam mogao reći više. 

Posmatračka misija EU je bila jedna od retkih  koja je kroz dva izborna ciklusa bila prisutna, ali i veoma fokusirana. Posmatrači su na Severu bili  vrlo aktivni u izveštavanju onoga što su na terenu zaticali i beležili takođe ono što je bio pogled na situaciju većinskog stanovništva. Upozoravali ste na incidente, nasilje i slučajeve zastrašivanja. A jedna od žrtava takve izborne kampanje bio je sam Oliver Ivanović – zapaljen mu je auto, vršen je pritisak na članove sa njegove liste da se povuku. Bili ste ovde u septembru,  kao i sada, ali Olivera Ivanovića više nema. Kakav Vam je utisak, o čemu razmišljate? Šta Vam to govori?

Što se izbora tiče, jasno smo stavili do znanja o onome što se ovde dešavalo jesenas a što su naši posmatrači videli, i to je u našem izveštaju, ali nemam osnova da spekulišem o razlozima za ubistvo. Iako mogu da sve sagledam u jednom kontekstu, to ipak ne mogu da komentarišem. Takođe i sam čekam na rezultat istrage.

Da li mislite da će za sledeći izborni ciklus biti dovoljno da se otklone tehnički nedostaci o kojima se govori, ili mislite da je potrebno da dođe do promene i nečeg drugog a to je, na primer, politička volja da se izbori održavaju u drugačijoj atmosferi?

Uopšteno govoreći, mi nismo pripremili preporuke posebno za srpsku zajednicu. Tehnički pristup nije dovoljan, naravno jasno je da možemo da uradimo puno toga tako što ćemo da poboljšamo tehničku stranu izbornog procesa…

…Da Vas jednostavno pitam, šta je potrebno da se uradi da se eliminišu slučajevi zastrašivanja o kojima ste izveštavali u prethodnim situacijama?

Mislim da svi akteri koji se angažuju u izborima moraju da dele iste principe koji se tiču slobodnih i fer izbora. Sudski sistem treba da bude efektivan i da uradi nešto u slučaju takvih kampanja. Mi smo bili kritični po tom pitanju. Hoću da kažem da nam je potrebna atmosfera koja ne može da bude stvorena samo novim zakonom, jer znamo da zakon ne menja mnogo toga ako ne postoji atmosfera za to. Dakle, želeo bih da sve kategorije koje su uključene u proces izbora stvarno dele iste principe. Ne možemo da imamo dve različite izborne kulture u jednoj zemlji.

Da li ste primetili dve različite izborne kulture kroz dva kruga kosovskih izbora u okviru jednog sistema?

Da. Mi smo izvestili o tome. Čak smo i imenovali u našem izveštaju dve faze istih izbora, jasno smo napravili razliku.

Kosovo obeležava u februaru 10 godina od jednostrano proglašene nezavisnosti. Posmatrajući samo kroz izborne cikluse na Kosovu da li možete da potvrdite da postoji dovoljno pošten, demokratski i transparentan sistem na Kosovu? Da li je Kosovo dovoljno razvijeno i nezavisno društvo?

Ne mogu čak ni za Sloveniju da kažem da je posle 27 godina nezavisnosti naša tranzicija završena. Postoji mnogo toga što treba da se uradi, čak i sa vladavinom zakona, društveno tržišnom ekonomijom, a Kosovo je staro samo deset godina i sa nasleđem koje je složeno, te je potreban vrlo senzitivan politički pristup i drago mi je da smo u izveštaju za koji sam ja bio odgovoran mogli da zaključimo da ovi izbori jesu bolji u odnosu na prethodne. Postoji napredak ali svakako moramo da kažemo da postoje teškoće i slabosti koje moraju da se reše. Rekao bih da demokratija na Kosovu i državnosti napreduje. 

Kakvi su Vam utisci iz Mitrovice?

Voleo bih da sam imao više vremena da prošetam, mogu stoga da ograničim svoje utiske na ljude sa kojima sam se sastao i koji su sa nama podelili svoje mišljenje. Neki su bili takođe kritični što volim, a ono što sam čuo je važno za mene da razumem situaciju ovde u Mitrovici. Sastanak sa gradonačelnikom je bio važan za mene i moje saradnike, da razumemo detalje i ovde nam je potrebna vrlo jaka pažnja na ona pitanja koja se tiču toga kako da se koegzistencija razume u institucijama. Pozvao sam i Srpsku listu da nam se pridruže na radionici sad u februaru.

Imate li utisak da se ovde simuliraju demokratija i tolerancija?

Ne mogu da budem tako eksplicitan.

Hvala što ste govorili za KoSSev.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.