Peta po redu džipijada "Šatorice 2015"

Planinski venac "Šatorice" ne služi samo za planinarenje. Ove godine, kao i prethodnih, poslužiće za vožnju džipovima. Peta po redu džipijada organizuje se 26. jula. Svi koji su zainteresovani da učestvuju u ovom nešto drugačijem "planinarenju", mogu da se prijave do 25. jula. Ove godine očekuje se veći broj učesnika nego ranijih – oko stotinu vozila sa KiM-a, ali i iz centralne Srbije. Ovogodišnji organizatori sada već tradicionalne vožnje džipovima – četiri momka, entuzijasta iz Sočanice, zaljubljenici u vožnju nepristupačnim terenima – Dragan Miladinović, Dragan Trifunović, Marko Jovanović i Ljubomir Miladinović preuzeli su organizaciju džipijade od iskusnijih vozača koji su to radili ranijih godina.

"Vozimo i motore i džipove i kvadove, tako da smo se nas četvorica prihvatili tog posla da organizujemo događaj. Mi se neprestano vozimo na tom terenu i šteta bi bilo da propustimo džipijadu ove godine," objašnjava jedan od organizatora, Marko Jovanović, u izjavi za KoSSev. 

On dodaje da su četiri godine za redom džipijadu organizovali nešto stariji zaljubljenici u ovaj "džip spektakl", ali i da su, nakon što su nekadašnji organizatori odustali od organizacije, "mlađi naraštaji" preuzeli posao u svoje ruke. 

Ovaj mladić ističe i da džipijadu organizuju iz svojih sredstava, da "ima još mnogo ljudi koji pomažu u organizaciji" i da je najveći sponzor RMHK Trepča koji je donirao hranu za 200 ljudi, ali i da se uprkos tome ove godine očekuje još veći broj učesnika.

"Prošle godine je bilo oko 80 vozila. Ove godine, mi se nadamo da će, pošto smo pozvali i ljude iz Kraljeva, Novog Pazara, Čačka, Raške, biti preko stotinu vozila," kazao je Jovanović.

Iako četvorica mladića čekaju odgovore od ostalih zahteva za sponzorstva, pehari će pobednicima biti svakako dodeljeni, a vozači će moći da se takmiče i da voze u dve klase.

"Sastajemo se od 7 do 8 časova ispred osnovne škole u Sočanici, tu ćemo vršiti i numeraciju džipova i delimo džipove na dve klase, to jest, maršrute. Jedna klasa je maršruta preko sela gde je put i bolji, a druga trasa je gde ima dosta blata, kamenja, za šta je potreban jači i bolji džip da bi se ona i prošla. 

Onda odlazimo u mesto Borčane ispred škole, na 17 kilometara od Sočanice. I gore se nalazi već pripremljena staza od nekih 6 kilometara koja će se voziti u krug. Veliki je uspon, idemo i preko brda, a nakon toga dolazimo i do mesta gde je dosta blata i bara. I tu su potrebni bolji džipovi sa boljim gumama. Tu ne učestvuju noviji džipovi," kaže Jovanović.

Kotizacija za vozila je 500 dinara i svaki vozač će dobiti majicu, privezak i zahvalnicu, a svi koji žele da učestvuju mogu do 25. jula da se prijave na broj telefona 064 011 8316. Oni koji nemaju džip, međutim, mogu i da učestvuju kao publika, posmatrajući jurišanje moćnih četvorotočkaša uz uspone Sočanice. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.