Pet smrtnih slučajeva i preko 80 nezgoda na radu ove godine na Kosovu

Građevinski radnik
Foto: Gazeta Express

Pet osoba je ove godine izgubilo život na radu na Kosovu i dogodila se 81 nesreća, od kojih su 45 kategorisane kao teške povrede. Podaci Inspekcije rada odnose se na sve sektore, ali u građevinarstvu je situacija teža jer su povrede u ovom sektoru češće zbog visina na kojima radnici rade, piše KosovaPress.

Zamenik inspektora rada, Agim Milaku, u intervjuu za KosovaPress priznaje da sigurnost rada u građevinskom sektoru nije na potrebnom nivou, uprkos neprestanim naporima koje, kako tvrdi, ulažu.

Samo ove godine četiri radnika su izgubila život u ovom sektoru i dogodilo se na desetine nezgoda kao rezultat nepoštovanja pravila rada, uključujući ugradnju zaštitne opreme.

„Ove godine smo imali četiri smrtna slučaja na radnom mestu u građevinarstvu, a jedan smo imali od eksplozije gasne boce u Uroševcu, ako se sećate, uglavnom smrtni slučajevi na radu potiču od pada sa visina, iako smo (kompanije) obavezali da postave kostur, iako smo ih obavezali da zatvore prostore u kojima radnici rizikuju živote, obavezali smo ih da vežu pojaseve, ali opet nismo u mogućnosti da u potpunosti zaštitimo radnike da ne padnu sa visina, ali želim da ostanemo na ovom broju, da se u budućnosti ne povećava broj nezgoda sa fatalnim posledicama“, rekao je Milaku.

Osim smrtnih slučajeva, zamenik inspektora rada kaže da se ove godine u svim sektorima dogodila još 81 nesreća na radu. Njih 36 smatra se lakšim povredama pošto se radnik pojavio na poslu u roku od tri dana, dok je 45 povreda kategorisano kao teške.

„U ovom periodu imali smo 36 lakših povreda, nazivamo ih lakšima jer im za lečenje nije bilo potrebno više od tri dana odmora povodom slučaja nesreće, odnosno pojavili su se u roku od tri dana na poslu. Dok je 45 povreda ozbiljno, osim ove četiri, ako ih sve saberemo, dogodilo se oko 85 nesreća. Ali nisu sve u građevini, mi smo ih podelili po sektorima, ali u svim oblastima koje pratimo imali smo i veliki broj nesreća od eksplozije gasne boca u Uroševcu, nedavno smo imali u proizvodnji, imali smo takođe u trgovini itd“, kaza je.

Milaku ističe da je prosečna starost povređenih na radnom mestu 40 godina, a poslodavce poziva da se pridržavaju pravila i da se radnici uvere da im sigurnosna oprema može spasiti život.

Prema važećem zakonodavstvu, Inspekcija rada može kažnjavati kompanije do 25.000 evra, ali Milaku kaže da svi načini za sprečavanje nezgoda na radnom mestu moraju biti iscrpljeni.

„Kazne su određene zakonom, koliko se može kazniti, kazne mogu biti i manje, u zavisnosti od toga kako inspektor proceni na mestu gde se problem pojavio, do onih najtežih kazni do 25 hiljada evra, kazne nisu sredstvo, nas čine svesnim ako se problematični slučaj već dogodio, već kako ga sprečiti, ne nakon što se desi, jer kada se slučaj dogodi onda se odvijaju drugi postupci koji su teški za poslodavce, da se obeštete oni koji su pretrpeli povrede, ali vodi se i krivični postupak zbog nepreduzimanja odgovarajućih mera utvrđenim zakonskim pravilima i u upravnom postupku za inspektora rada na mestu događaja. Moj savet bi bio da ne čekamo da se to dogodi, već da delujemo pre nego što se to dogodi, svi da se udružimo i ublažimo ovu situaciju koliko god možemo“, rekao je Milaku.

Zamenik inspektora rada u ovom intervjuu takođe je naglasio značaj obuke radnika, posebno onih mlađih godina, o značaju zaštite na radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.