Pepermint iz Vuče – jedini proizvođač eteričnih ulja, začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja

Obronci Kopaonika i Rogozne u čijem naručju je smeštena opština Leposavić, obiluju lekovitim biljem i uslovima za njegovu proizvodnju. U selu Vuča nadomak Sočanice, nalazi se firma „Pepermint international“ čija je primarna delatnost organska proizvodnja eteričnih ulja, začinskog, aromatičnog i lekovitog bilja. 

Direktor ove firme, Stojan Milojević, ljubav prema lekovitom bilju pretvorio je u unosan posao.

„Kao mali, ubirajući plodove bilja koje je raslo, mi smo se time školovali i sa time smo mogli da egzistiramo i idemo dalje. Mene je uvek peklo i vuklo da motivišem ljude ali i da plantažno gajim određene vrste biljaka“, kaže Milojević u izjavi za RTV Mir.

Tako je još 2012. organizovao probno sejanje origana, lavande, smilja, ruzmarina na svom imanju, kada je i zaključio da se od uzgajanja ovih biljnih kultura može napraviti unosan posao.

A to potvrđuje i činjenica, da osim na lokalu, svoje proizvode prodaju i u inostranstvu.

„Ova firma je izvozno orijentisana, proizvode plasiramo na tržištu Švajcarske, ove godine ide izvoz za Ameriku, Italiju i Nemačku. Svi naši proizvodi se mogu pronaći i u lokalnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane na tržištu“, kaže za RTV Mir, marketing menadžer, Ivana Vučinić.

Reč je o proizvodima koji su 100 odsto organski, a šta potvrđuju sertifikati Organic-EU i Biosis organic, dodaje Vučinić.

Baviti se uzgojom organskih proizvoda je isplatljivo, ali ne i lako, tvrdi šef proizvodnje Branko Vučinić, dodajući da se dosta radi, a ponekad od jutra do mraka.

O uspehu ove firme govori i činjenica da se u narednom periodu planira proširenje proizvodnih kapaciteta, jer je potražnja za lekovitim biljem sve veća.

„Firma se svakodnevno širi, povećava se broj radnika, broj sakupljača. Firma otkupljuje biljke koje pripadaju divljoj vrsti od preko 100 sakupljača, trenutno je aktuelna kopriva. Firma planira da poveća svoj izvoz. Jesmo na početku, ali svakako da smo na dobrom putu“, zaključuje Ivana Vučinić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.