Peć: Osumnjičenom za pozivanje na terorističke napade jednomesečni pritvor

Izvor: Gazeta Express/Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova. U izvornim vestima navedeno je puno ime i prezime uhapšenog)

20:35 – Jednomesečni pritvor za R.A.

Osnovni sud u Peći je osumnjičenom R.A., za podsticanje na izvršenje terorističkih dela – odredio pritvor u trajanju od 30 dana.

Vest o određivanju pritvora potvrdio je za Kallxo, sudija koji vodi ovaj slučaj, Sami Šaradžiju.

"Određen je pritvor za period do mesec dana," rekao je Šaradžiju.

Tokom rasprave o određivanju pritvora, tužilac Merita Bina-Rugova, rekla je da je okrivljeni takođe policiji potvrdio da želi da se pridruži ISIS-u u Siriji.

"Okrivljeni R.A. je veoma radikalizovan i prema izveštajima policije on je takođe pokazao želju da se pridruži organizaciji ISIS u Siriji. Zato smatramo da je ispunjen uslov za pritvor, jer postoji strah da će isti, ukoliko bude na slobodi, pokušati da pobegne," rekla je.

Sam R.A., koji je uhapšen rano jutros u Peći, rekao je da se pokajao.

"Kajem se za svoje postupke," rekao je osumnjičeni.

11:00 – Uhapšen muškarac koji je pozivao na teroristički napad na Kosovu

R.A. inicijali su uhapšenog u Peći zbog sumnje da je pozivao na teroristički napad na Kosovu uoči uskršnjih praznika.

Uhapšeni R.A. je iz Opolje kod Dragaša, ali sa prebivalištem u Peći.

16:00 – "U zemlju orlova doćiće Kalifat, uzmi oružje, napadni Vladu i ambasade"

KoSSev – U međuvremenu Gazeta Express objavila je Youtube snimak pesme koju peva R.A., a u kojoj se poziva "na ubistvo – kolašnjikovim i samoubilačkim napadima – onih koji zemlju vode bez zakona Šerijata", koji su, kako navodi R.A., "veći katolici od Pape".

"Uzmi oružje i napadni Vladu i ambasade, oslobodi zemlju od katoličkog lidera – Pape," stihovi su pesme pod nazivom "U zemlju orlova doći će kalifat".

Na Kosovu su od juče povećane mere bezbednosti zbog opasnosti od terorizma. Premijer je sazvao sednicu Saveta za bezbednost, a američka ambasada u Prištini pozvala je svoje građane da vode računa i održe budnost. Kosovska policija, osim dvanaestočasovnog radnog vremena, obezbeđivaće sve crkve na Kosovu 24 časa.

 Pročitajte još: 

KP: Bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna

Za Vaskrs 24 sata policijski nadzor crkava na KiM i ambasada SAD upozorava svoje građane 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.