Patrijarh Porfirije stigao u Gračanicu

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Porfirije, stigao je večeras u manastir Gračanica uoči Vidovdana.

Njega su dočekali brojni vernici, Vladika Teodosije, sveštenstvo i monaštvo, kao i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu.

Srpski patrijarh kratko se obratio okupljenim vernicima, rekavši da mu je čast što je sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

Ako negde znamo za prostor slobode, slobode u Hristu, to je ovaj prostor Kosova i Metohije

„Na ovom prostoru doživeo sam tajnu slobode u Hristu kao unutrašnjeg našeg odnosa sa Bogom, gde zapravo bez Hrista ništa ne vredi, a kada smo s njim, i da smo najmanji, itekako postajemo slobodni od smrti, prolaznosti, slobodni za život večni. Radujem se što sam večeras ovde i siguran sam da će Bog dati da to bude što češće baš da bismo se tešili verom vašom i našom uz blagoslov Boga Gospoda“, rekao je patrijarh Porfirije po dolasku, prenosi RTV Kim.

Patrijarh Porfirije služiće sutra, na Vidovdan, liturgiju u manastiru Gračanica, a potom i opelo na Gazimestanu.

Vidovdan će zatim obeležiti i u Eparhiji kruševačkoj posle 16 časova u Crkvi Lazarici, saopštila je juče Srpska pravoslavna crkva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.