Patrijarh o Kosovu: Ono što je silom oteto silom se i vraća

Kosovo i Metohija je naš Jerusalim i naša svetinja, sve ono što se korenilo u srpskoj istoriji i kulturi. KiM ne može da bude izgubljeno, niti ćemo mi na to pristati, poručio je danas patrijarh Srpske pravoslavne crkve, Irinej. On je, u intervjuu RTV Pink istakao i da se, kako je ocenio, "ono što je silom oteto, silom i vraća". Dodao je, takođe, i da dolazak Pape Franje u Srbiju "ne bi bio od štete". Ceo intervju Patrijarha možete pogledati OVDE.

"Kosovo nije samo geografija. Naše najveće svetinje su tamo i taj narod, koji je bio brojan na Kosovu i Metohiji, nije otišao svojom željom i voljom, nego je na to bio prinuđen. Ta prinuđenost je trajala dugo vremena, preko 100 godina se vodi ta borba i nažalost moćnici su stali u zaštitu onih koji su tome doprineli," kazao je patrijarh Irinej.

"Poseta Pape ne bi bila od štete"

Odgovarajući na pitanje da li bi poseta poglavara Rimokatoličke crkve Srbiji mogla pozitivno da utiče na stanje na KiM-u, Patrijarh je kazao:

"Vatikan nije priznao o Kosovu i nije pristao na pokušaj da se svetinje na KiM-u proglase kosovskim, odnosno albanskim. Papa uživa veliki ugled u svetu, ne samo kod svojih vernika, nego je njegovo ime značajno i za Evropu. Svakako, njegov dolazak, poseta Srbiji, ne bi bila od štete."

On je kazao i da poziv papi nije stigao od strane SPC, već od strane države, kao i da će o pozivu Papi odlučiti Sabor SPC.

"Verujem da papa neće doći dok ne dobije saglasnost i poziv SPC. Crkva još nije uputila poziv papi, a da li će to učiniti, rešiće, kao i svako drugo pitanje, na Saboru. Jedna od prepreka dolasku pape je naša tragična istorija i odnos sa Hrvatima, jer su u ustaškim pokretima velike uloge imali predstavnici Rimokatoličke crkve," kazao je, takođe, Patrijarh.

Dodao je i da je to što se danas dešava na KiM-u "velika nepravda moćnih i silnih prema malom narodu, kao što je srpski".

"Mi smo dugo živeli sa Albancima i nismo imali probleme, ali je neka politika učinila da ih ohrabri da žele i pokušavaju da nam otmu naše svetinje i da ih prikažu kao svoje," rekao je Patrijarh, navodeći, kako je kazao, kao najbolji primer – Hram Hrista Spasa u Prištini koji je, dodao je, "trn u oku" Albancima. 

Patrijarh Irinej naveo je i da stanje na KiM-u poznaju ne samo sve crkve koje, kako je rekao, dele naše mišljenje po pitanju KiM, već i onaj, dodao je, pošten objektivni svet.

"Crkva čini sve da u susretu sa predstavnicima drugih crkava ukaže na stanje na Kosovu i Metoiji," naveo je, takođe, dodajući: 

"Na žalost ima država, za koje prošlost i istorija ne znače mnogo, one sude prema sadašnjem stanju i orjentišu se prema njima." 

Kazao je i da je srpska zajednica sa Albancima živela bez problema sve do pred kraj 17. veka kada je, kako je istakao, čak 30.000 porodica napustilo KiM.

"Od tada počinje naša tragedija. Mada je seoba bilo i mnogo ranije," dodao je.

Na pitanje da li ima osećaj da je KiM definitivno izgubljeno, patrijarh Irinej je kazao:

"To može da bude tako, ali u našoj svesti i našem osećaju to nikada ne može da bude tako. Tragedija je možda što će to biti, a mi to ne želimo, ali kao što narod kaže – ono što je silom oteto, silom se i vraća."

"Srbija ne može da prihvati stanje na KiM-u," podvukao je, takođe.

Patrijarh SPC je, između ostalog, govorio i o kanonizaciji Alojzija Stepinca, odnosima između Srba i Hrtava, kao i o dolasku poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje u Srbiju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.