Patrijarh danas vraćen sa Merdara, Priština uslovila njegovu posetu; Šta kažu zakon i Briselski

Patrijarh Porfirije Gazimestan 2022.
FOTO: KoSSev

Srpskom patrijarhu Porfiriju, kako je to juče saopštila SPC, zabranjeno je da pred božićni praznik na tri dana poseti Pećku patrijaršiju. Iz Prištine danas tvrde da oni nisu zabranili dolazak poglavara SPC, ali da je njegova poseta bila uslovljena distanciranjem od „akata nasilja i akcija“. U međuvremenu, Patrijarh koji je krenuo na Kosovo, sa Merdara je u ranim popodnevnim časovima i vraćen. 

Kabinet Patrijarha srpskog juče je saopštio da je Porfirije „sa zaprepašćenjem“ primio vest da su mu vlasti u Prištini zabranile da za praznike doputuje u Patrijaršiju.

Vest je potom naišla na osude sa srpske strane, a osudila je i Eparhija raško prizrenska.

Inače, Srpska pravoslavna crkva naglasila je da se ovom odlukom krše osnovna ljudska prava.

Direktor Kancelarije za KM je, štaviše, poručio da je onaj ko je doneo odluku „praktično zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji“.

Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova tokom jučerašnjeg dana se nisu oglašavali, ali ni odgovorili na upit KoSSev portala.

Uslovljena poseta

Danas kažu da su zahtev za njegovu posetu prihvatili, odnosno da su dozvolili da Patrijarh Porfirije na tri dana poseti Kosovo. Međutim, ova poseta je ipak uslovljena.

„Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Republike Kosovo saopštava da je u petak (23. decembra), zvaničnim putem, prihvatilo zahtev da se dozvoli trodnevna poseta (26-28. decembra 2022. godine) Patrijarha srpskog Srpska pravoslavna crkva (SPC), Porfirije u Republici Kosovo“, naveli su iz kosovskog MSP.

Sa druge strane, kažu da su za to odobrenje ipak postojali i uslovi.

„MSP je nakon razmatranja zahteva, odgovorilo da Porfirijeva poseta može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od delovanja pripadnika SPC, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo daju podršku kriminalnim grupama na Severu, a koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene“.

Još jednom su istakli da zahtev za posetu patrijarha Porfirija nisu odbili, već se odnosio na distanciranje od pomenutih „akata nasilja i akcija“.

Kao obrazloženje za svoj stav i uslove, MSP navodi, da je to izazvano boravkom pravoslavnog sveštenika iz Beograda, koji je, tvrde, prošle nedelje boravio na barikadama u Leposaviću.

U pitanju je sveštenik Predrag Popović iz crkve Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

„Ovakav stav kosovskih institucija uslovljen je činjenicom da je pravoslavni sveštenik Predrag Popović, iz hrama Svetog Vartolomeja i Varnave u Rakovici kod Beograda, pre nekoliko dana javno priznao da je u utorak prošle nedelje ilegalno prešao preko granice Republike Kosovo i korišćenjem sporednih puteva – prema njegovim rečima, da bi izbegao patrole KFOR-a, posetio i podržao demonstrante na barikadama u Leposaviću“.

U daljem pojašnjenju MSP navodi da je neposredno nakon što se oglasila SPC da je Patrjarhu zabranjena poseta, kontaktiralo zemlje Kvinte kojima su, kako objašnjavaju, kazali da se radi o neistinitoj tvrdnji, te da poseta nije zabranjena.

„Jer zahtev kao takav nije odbijen, već se dovodi u vezu sa distanciranjem od nasilja i izjavom da ne stoji iza postupanja svojih predstavnika, kao u slučaju pravoslavnog sveštenika Popovića“, ističu.

Patrijarh danas vraćen sa Merdara

Prorežimski mediji, međutim, od jutros javljaju da kosovski premijer, Aljbin Kurti, uslovljava patrijarha Porfirija da „osudi barikade, pa da ga pusti na Kosovo“. Ovi se mediji pozivaju na uvid u tekst odgovora iz Prištine.

KoSSev je imao uvid u sadržaj odgovora kosovskih vlasti Patrijarhu na engleskom jeziku. U ovom odgovoru se u poslednjem pasusu navodi „Vlada Republike Kosovo očekuje od SPC da osudi ovakve akte kao preduslov za odobrenje zahteva o poseti“.

U prethodnim navodima iznešen je slučaj navodnog kidnapovanja šest srpskih građana i dolazak sveštenika iz Beograda na barikadu u Leposavić.

U međuvremenu, kako KoSSev saznaje, Patrijarhu Porfiriju danas je i fizički zabranjeno da na Kosovo uđe preko Merdara.

Patrijarh: Danas su vrata na mom domu za mene zaključana

Da mu je zabranjeno da uđe na Kosovo, odnosno, da su mu, kako kaže „vrata na domu zaključana“, u međuvremenu je potvrdio i sam patrijarh u objavi na Instagramu.

„Kao Patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje Crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom“, poručio je Patrijarh.

Kaže da je „jedino na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće“.

„Od trenutka kada sam krenuo ovim putem ponavljam: gde god sam bio van Kosova i Metohije, bio sam u tuđini. Jedino sam na Kosovu i Metohiji kod svoje kuće. Danas su vrata na mom domu za mene zaključana i ja se molim Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi“, poručio je Patrijarh.

Pojedini mediji imaju i snimak Patrijarha Porfirija koji sedi u automobilu i vraća se nazad u centralnu Srbiju.

I dok se Patrijarh vraća u Srbiju, srpski ministar odbrane, Miloš Vučević, stigao je u Rašku.

U kosovskom zakonu predviđeno poštovanje hijerarhije SPC i bez zabrane boravka sveštenika na Kosovu

U kosovskom Zakonu o izmenama i dopunama Zakona koji se odnose na zaključivanje međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova (iz 2012), u članu 7A uređen je Status Srpske pravoslave crkve, odnosno unete su izmene u tada već postojeći zakon o verskim slobodama.

U ovom članu, stav 1 navedeno je da se SPC na Kosovu smatra integralnim delom Srpske pravoslavne crkve.

„Ime i unutrašnja organizacija SPC uključujući njenu hijerarhiju i aktivnosti će se poštovati“, kaže se u stavu 2 ovog člana.

Takođe, u stavu 3 se navodi – Neće biti proizvolje zabrane o boravku na Kosovu za sveštenike, buduće sveštenike, monahe, monahinje i posetioce.

„Član 7.A о statusu Srpske pravoslavne crkve

1. Srpska pravoslavna crkva na Kosovu smatra se sastavnim delom Srpske pravoslavne crkve (SPC).

2. Naziv i unutrašnja organizacija Srpske pravoslavne crkve, uključujući njenu jerarhiju i
aktivnosti, biće poštovane.

3. Neće biti proizvoljne zabrane ulaska na Kosovo ili boravka na Kosovu za sveštenike,
svešteničke kandidate, monahe, monahinje i posetioce.

4. U članu 7 osnovnog zakona, u stavu 7.3, reči „ustanoviti i“, brišu se iz teksta zakona“.

Srpska pravoslavna crkva član status

Briselski sporazum predvideo podnošenje zahteva za verske poglavare

Sa druge strane, u Briselskom sporazumu o zvaničnim posetama, koji je dogovoren 1. decembra 2014. godine, predviđeno je da se poseta Patrijarha organizuje preko oficira za vezu, istovetno kakva je i procedura za posetu državnih zvaničnika.

Verski poglavar nije uvršten u prvu kategoriju, već u drugu – za koju je predviđeno da se zahtev uputi direktno oficiru za vezu Prištine i to najmanje 48 sati ranije.

„b. Drugu grupu čine svi drugi ministri, potpredsednici Skupštine, direktori kancelarija Vlade i bezbednosnih agencija, predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, javni tužilac, kao i sva druga lica koja imaju fizičko obezbeđenje, primera radi verski poglavari. Obaveštenje za ovu kategoriju mora se uputiti najmanje 48 časova unapred, a svi eventualni prigovori moraju se uputiti tokom prvih 24 časa“, navodi se u sporazumu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.