Patrijarh: Ako ikom želimo zlo, neka bude nama, a ne pristajemo na to da bilo ko dovodi u pitanje naš identitet

FOTO: Patrijarh Porfirije/Instagram

Ako ikom želimo zlo neka bude nama. Ali ne možemo pristati ni na to da bilo ko dovodi u pitanje naš identitet, poručio je patrijarh Porfirije na Instagramu.

On boravi u dvodnevnoj poseti Eparhiji banjalučkoj, a juče je u manastiru Miloševac služio liturgiju. U manastirskom kompleksu pokriven je konak.

„Bilo je decenija iza nas i na ovim prostorima, u čitavoj regiji, kada smo pristajali na to da nam budu zavrtane ruke, da nam budu rušene svetinje, da nam se oduzima pravo na to da budemo ono što jesmo. I tada je izgledalo da će onima koji su mrzeli Hrista, mrzeli Crkvu Njegovu i narod Božji okupljen u Hristu i oko Hrista u svetinjama Njegovim, izgledalo je da su uspeli. Ali, gle dao je Bog da vera pravoslavna u našem narodu nikada nije utihnula, nikada se nije ni smanjila, samo se povukla i sačekala svoje vreme“, kazao je patrijarh u besedi.

A to vreme je danas, dodao je, zato je:

„Naše da radimo svoj posao. Naše je da vodimo računa o tome šta mi drugima činimo, da vodimo računa o tome da Gospoda ne rastužimo svojim činjenjem u odnosu na druge. Кako će oni raditi, to je njihova stvar, a mi znamo, evo Gospod kaže: Stavite, dakle, u srca svoja da se unapred ne pripremate kako ćete se braniti, jer ja ću vam dati usta i mudrost kojima se neće moći suprotstaviti ni odgovoriti niko od onih koji nenavide na vas. Niko od onih kojima vi smetate.“

Patrijarh je kasnije na Instagramu takođe poslao poruku:

„Ako želimo zlo Muslimanima Bošnjacima, neka bude nama. Ako želimo zlo katolicima Hrvatima neka bude nama. Što želimo njima, neka bude i nama. Ali ne možemo pristati ni na to da bilo ko dovodi u pitanje ono što mi jesmo, naš identitet, duhovni i nacionalni. Tek kad znamo ko smo, prepoznajemo ko je i bilo ko drugi. Tek tada moći ćemo da delimo svoje sa takozvanim tuđim i od njih da primamo ono što nam pružaju i tako bogatimo jedni druge“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.