Parlamentarni izbori u junu?

Izvor: RTK 2 (tekst na srpskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)

Lideri dve najveće partije kosovskih Albanaca, vladajuće Demokratske partije Kosova i opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Hašim Tači i Isa Mustafa, složili su se da je potrebno izvršiti sve pripreme kako bi se u prvih šest meseci organizovali parlamentarni izbori.

Tači i Mustafa, su na današnjem zajedničkom sastanku najavili "koordinaciju političke agende u narednim mesecima". Složili su se da se izborna reforma završi u prvoj polovini marta, kada će se proslediti Skupštini na usvajanje.

Takođe, oni su istakli da se moraju pripremiti slobodni, demokratski izbori koje će nadgledati međunarodni posmatrači. Očekuje se da se narednih dana nastave razgovori i sa drugim političkim subjektima.

Sastanak dvojice političkih protivnika dolazi u trenutku kada opozicija sve više govori o neophodnosti da se u Skupštini izglasa nepoverenje Tačijevoj vladi.

Tako je lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj danas izjavio da su počeli razgovori sa svim opozicionim strankama o načinima kako da se izglasa nepoverenje vladi Hašima Tačija. On je rekao da je aktuelno stanje na Kosovu veoma loše, te da je hitno potrebno otvoriti put za opšte izbore.

Inače iz ove partije stižu najave da će naredne sedmice u Skupštini Kosova pokrenuti inicijativu da se glasa o nepoverenju vladi.

Poslanik Burim Ramadani je rekao da će tri najveće opozicione partije, Alijansa, Demokratski savez Kosova te pokret Samoopredeljenje, kao i neki poslanici vodeće Demokratske partije Kosova koji planiraju da je napuste, zatim neki manjinski poslanici, sakupiti dovoljan broj glasova za pad vlade.

Pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, se još nije izjasnio, ali se izveštava da je prva reakcija na predlog Alijanse ocenjena kao neiskrena i neozbiljna.

Dardan Molićaj, iz ovog pokreta, kaže da će Samoopredeljenje biti deo projekta za smenu vlade samo kada se harmonizuje zajedničko delovanje opozicije, od datuma kada će pasti vlada do datuma održavanja izbora.

Međutim, nakon sastanka Tači-Mustafa, ostaje da se vidi da li je priča o padu vlade i vanrednim izborima završena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.