Povratak u školske klupe, parcijalna nastava ili učenje na daljinu?

Škola, učenici, test testovi
Ilustracija/FOTO: Depositphotos/Oksun70

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Iako je samo mesec dana ostalo do nove školske godine, Ministarstvo obrazovanja (MONT) još uvek nije jasno definisalo kako će se nastavni proces odvijati. Jedna od opcija o kojoj se raspravlja i koju podržava Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova je parcijalni povratak u škole.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT), u odgovoru za RTV Dukađini navodi da je trenutni plan – povratak učenika u škole. Međutim, mogućnost učenja na daljinu nije isključena.

„Ministarstvo prosvete i nauke za prvi plan ima povratak u školske prostorije i za to se maksimalno priprema da nastava počne redovno. Međutim, zbog situacije u vezi sa pandemijom, MONT je spreman da primeni alternativno obrazovanje (učenje na daljinu) za učenike“, navodi se u odgovoru, prenosi Teljegrafi.

Mogućnost povratka u školske prostorije, čak i paracijalno, trebalo bi da se razmotri tvrde iz SONK-a.

Direktorka obrazovanja u opštini Priština, Špresa Šalja (Shpresa Shala), kaže da je za opštinu najprihvatljiviji parcijalni povratak u škole.

„Smatramo da bi nastava sa prepolovljenim odeljenjem bila idealna posebno za niže razrede, tj. 1. ,2., 3. Treba napraviti raspored da jednog dana dolazi polovina, a sutradan druga polovina odeljenJa“, izjavila je Špresa Šalja.

Međutim, sa ovim se ne slaže ekspert za obrazovanje, Rinor Ćehaja, i ne vidi kao mogućnost delimični povratak u škole.

„Ne verujem u delimičan povratak, povratak mora biti potpun ili se učenje mora nastaviti na daljinu. U trenutku kada je dete izloženo školskim okruženjem, tada je nerazumno da se nastava ograniči na skraćeni raspored“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.