Parastos u Velikoj Hoči: „23 godine provedene u bolu, strepnji, čekanju i neizvesnosti“

Foto: Sava Janjić, Fejsbuk

Parastosom u Velikoj Hoči danas je obeležena 23. godišnjica kidnapovanja i ubistava Srba širom opštine Orahovac. Komemorativnom skupu prisustvovali su članovi porodica, rođaci, prijatelji. U periodu od 1998. do 2000. godine na teritoriji opštine Orahovac stradalo je 84 Srba.

Noseći vence, cveće i fotografije ubijenih i kidnapovanih Srba iz Zočišta, Orahovca, Velike Hoče, Retimlja, Opteruše i Bratotina, okupljeni su prošetali glavnom ulicom Velike Hoče do spomen obeležja postradalim Srbima, gde je i održan parastos, javlja RTK2.

“23 godine nekima je prošlo kao tren, a drugima su ipak bile duge kao život ceo i mučne jer su prošle u bolu, strepnji, čekanjima, strahu, neizvesnosti, pitanjima bez odgovora, ili sa odgovorima koji se kao mač zabadaju u srce koje iznova krvari i boli. I da hoćemo da zaboravimo ne možemo”, kazala je danas iz Velike Hoče Olivera Radić.

“Ovo što ovde danas vidimo to je naša slika, to je naš dokaz da je u opštini Orahovac na današnji dan se desilo nešto što od nas niko nije očekivao”, poručio je Negovan Mavrić.

Parastosu u Velikoj Hoči, trebalo je da prisustvuje i Veljko Odalović, predsednik vladine Komisije za nestale. Međutim, kako je potvrdio za beogradske medije, pripadnici Kosovske policije, bez ikakvog obrazloženja, zabranili su njemu i celoj delegaciji iz Beograda, da uđu na Kosovo.

On je agenciji Beta kazao da je dolazak bio unapred najavljen.

Parastosom i polaganjem cveća na groblju Orlovača u Beogradu i Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih na KiM obeležilo je ovu godišnjiicu, a venac na spomen ploču “Za nezaborav“ položio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

„Za nezaborav, da se nikada ne ponovi“, poručio je Petković na Instagramu.

 

Na godišnjicu su podsetill danas i iz Koalicije za REKOM.

„U julu 1998. godine, tokom pokušaja OVK da preuzme kontrolu nad Orahovcem i okolnim selima, kao i tokom akcije VJ i MUP-a Srbije koja je usledila, ubijeno je 135 civila. Među njima su članovi porodica Božanić, Bandžić, Burzić i Dina“, navode u objavi na Tviteru.

Juče i danas se navršila 23-godišnjica napada „OVK“ na Orahovac koji su počeli u selu Retimlje, a sutradan su se proširili i na selo Opteruša zbog čega je 18. jul dan koji se obeležava kao dan sećanja na ubijene srpske civile na području opštine Orahovac.

U oružanim napadima „OVK“ na Orahovac i okolna sela Retimlje i Opterušu 17. i 18. jula, ubijeno je petoro civila: Aleksandar Majmarević, Borivoje Simić, Jagoš Filđokić, Vekoslav Kazić i Anđelko Kostić. Više desetina civila, pretežno Srba ali i Roma, odvedeno je i zatočeno u zgradu bivše policijske stanice u Mališevu, kao i u jednu albansku kuću u selu Semetište u opštini Suva Reka. Deo zarobljenika je oslobođen, a nestalo je 36 Srba, tri Roma i jedan Crnogorac, podaci su Inicijative mladih za ljudska prava.

Akcijom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Prištini oslobođena je grupa od 35 civila koji su bili zarobljeni u manastiru Svetih Vrača u Zočištu. U toj grupi bile su žene i dva bolesna muškarca iz sela Retimlje i Opteruša, monasi iz manastira i starije osobe iz Zočišta.

Posmrtni ostaci 36 nestalih osoba pronađeni su sedam godina kasnije u masovnim grobnicama Volujak kod Kline i u mestu Mališevo kod Orahovca, dok telo jednog od nestalih u tom periodu, Mladena Kostića, još uvek nije pronađeno.

Posmrtni ostaci najvećeg broja žrtava sahranjeni su na groblju u Orlovači.

U Velikoj Hoči je podignut i spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima na teritoriji opštine Orahovac gde je između 1998. i 2000 stradalo 84 Srba.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.