Par sa Kosova uhapšen u Italiji, sumnja se da su planirali teroristički napad

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Policija u Trentu uhapsila je par poreklom sa Kosova, ali rođenog u Italiji, pod optužbom za terorizam ili narušavanje bezbednosti i javnog reda.

Poznato je da ih je italijanska policija privela, nakon sumnje da su planirali teroristički napad u ime organizacije ISIS.

U međuvremenu, porodica kosovskog porekla, koja je na najbolji mogući način integrisana u Italiji, odavno je stupila na put radikalizacije, putem džihadističke propagande na internetu i bila obučena da izvodi terorističke napade.

Kako prenose italijanski mediji, oni su planirali napad eksplozivnim napravama u Italiji, u ime terorističke organizacije ISIS.

Italijansko pravosuđe ih istražuje zbog saradnje u cilju terorizma ili rušenja demokratskog poretka, regrutovanja i obuke u terorističke svrhe, uključujući i međunarodne.

Par je priveden 15. juna, po nalogu tužilaštva u Trentu, a 18. juna sud im je izrekao meru bezbednosti „kućni pritvor“. Muškarac je bio u obavezi da nosi elektronsku narukvicu.

Odluka o meri bezbednosti određena je potrebom da italijanski pravosudni organi garantuju deradikalizaciju dvoje osumnjičenih i njihove porodice.

Ali, prema istražiteljima, dvoje osumnjičenih bi nakon bekstva otišli u Afriku, da se pridruže terorističkoj organizaciji „Islamska država“.

Kako se saznaje, tokom akcije oduzeta je kompjuterska oprema i hemijski proizvodi – materijali za izradu eksplozivnih naprava, koji su predati na tehnički uviđaj.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.