Palmer Srpskoj listi: Vratite se u Vladu Kosova

Palmer
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednik Vlade Kosova Dalibor Jevtić, koji je zamrznuo tu funkciju, izjavio je da je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer zatražio od Srba da se vrate u kosovsku vladu, navode prištinski mediji.

„Naš status ostaje isti. U tehničkom smo mandatu i obavljamo dužnosti koje omogućavaju rad ministarstava. Kao predstavnici kosovskih Srba odlučili smo da ne učestvujemo na sednicama vlade,“ rekao je Jevtić.

On je ocenio da nije trenutak za transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) u vojsku.

„Razmatramo mogućnost obraćanja Ustavnom sudu. Ukoliko to odlučimo, ne očekujem pozitivnu odluku u vezi naše žalbe,“ izjavio je Jevtić.

Govoreći o odlasku Srba iz KSB, Jevtić je ocenio da se radi o individualnim odlukama.

Palmer: Pitanje statusa Kosova nije tema diskusija sa Srbijom

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavio je da u procesu dijaloga Kosova i Srbije nema crvenih linija, ali da neće slepo prihvatiti bilo koji sporazum koji mogu da postignu dve strane, a nije isključio mogućnost razmene teritorija ili korigovanja granica kao moguću opciju.

U intervjuu za Koha ditore visoki američki diplomata rekao je da u proces treba da budu uključeni parlamenti dve zemlje i da i posle sporazuma Kosovo treba da ostane multietničko.

On je naveo da sporazum treba da bude višedimenzionalan, da sadrži od političkih i bezbednosnih komponenti do ekonomskih, kulturnih i imovinskih pitanja.

Palmer ističe da SAD ostaju opredeljene u odnosu na državnost Kosova i da pitanje statusa nije tema diskusija sa Srbijom.

On je istakao da neće biti dovoljno da sporazum postignu dvojica predsednika, da on bude primenjiv i da parlamenti dve zemlje treba u to da budu uključeni.

Govoreći o procesu transformacije Bezbednosnih snaga Kosova, Palmer je rekao da je o tome postojao dogovor Kosova i SAD.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.