Pahor u Skupštini: Slovenija i Kosovo podržavali jedni druge u naporima za nezavisnost

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, izjavio je tokom drugog dana posete Kosovu u obraćanju poslanicima Skupštine da je na Kosovo "došao kao prijatelj" Albanaca i Srba, kao i ostalih zajednica, poručivši da su "Slovenija i Kosovo podržavali jedni druge u naporima za nezavisnost". Pahor se danas sastao i sa premijerom Kosova, Ramušem Haradinajem.

Pahor je ponovio da podržava razgovore Prištine i Beograda i pozvao Kosovo da reši problem granice, jer je, kako je naglasio, za mir u regionu, to jedini put.

Rekao je da je stvaranje "obeju država bilo opravdano činjenicom da će one obezbediti demokratiju, vladavinu zakona, poštovanje ljudskih prava svih građana, uključujući i nevećinske zajednice".

"Slovenci i Albanci su formirali svoje nezavisne države i mi kao većina smo odgovorni za stvaranje mogućnosti, očuvanje, kao i razvoj nevećinskih zajednica koje žive u našim zemljama na najbolji mogući način i to je naš zadatak. U tom pravcu došao sam na Kosovo kao prijatelj Albanaca i Srba i svih ostalih nacionalnosti koje žive na Kosovu," rekao je Pahor.

Pahor je pred poslanicima još jednom ponovio da zvanična Ljubljana ceni napore Prištine i Beograda u prevazilaženju međusobnih problema, dodajući da je važno poštovati dogovoreno.

"Slovenija je na svom putu da poboljša odnose sa susedima i shvatam kompleksnost zadatka koji imamo i zbog toga sa velikim poštovanjem podržavam napore Prištine i Beograda da postepeno reše sva otvorena pitanja putem bilaterlanih pregovora, koje podržava EU. Znam na osnovu iskustva Slovenije koliko je važno poštovati sporazume," naglasio je.

Prema mišljenju predsednika Slovenije, dobrosusedski odnosi zemalja u regionu treba da ubede EU da Zapadni Balkan treba da postane deo Unije i zbog toga podržava strategiju EU o Zapadnom Balkanu, kao i zahteve o rešavanju svih problema sa granicama pre članstva.

"Razumem kompleksnost i obaveze sa kojima se suočava Kosovo u ovom pravcu i ovo se odnosi i na diplomatska priznanja. Želim da vas kao prijatelj ohrabrim da ne oklevate u rešavanju ovih problema," istakao je Predsednik Slovenije.

"Za očuvanje mira u regionu nema drugog puta, a rešavanje problema i dobrosusedska saradnja pomoći će Kosovu da postane članica NATO i EU," rekao je Pahor i još jednom istakao podršku Slovenije u tom pravcu.

"Ukoliko zajednički radimo i poštujemo odluke, ne sumnjam da ćemo svi u regionu imati bolju budućnost", zaključio je Pahor u obraćanju poslanicima Skupštine Kosova.

Predsednik Slovenije je na kraju posete obišao i slovenačke vojnike u sastava KFOR-a na Kosovu.

RTK2 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.