Pacoli u UAE: Od naredne nedelje procedure za otvaranje ambasade Kosova u Abu Dabiju

Od naredne nedelje počinju procedure za otvaranje kosovske ambasade u Abu Dabiju – najavio je kosovski ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli. Najava je usledila nakon što se Pacoli sastao sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Abdulahom bin Zajedom Al Nahijanom. Kosovski ministar boravi u višednevnoj poseti ovoj zemlji. 

"Otvaranje ambasade Republike Kosovo u UAE – bila je još jedan tema razgovora u aspektu politike dve strane i složili smo se da Ministarstvo spoljnih poslova Kosova započne procedure za otvaranje ambasade Kosova u Abu Dabiju od sledeće nedelje," naveo je Pacoli na svom Fejsbuk profilu.

Pročitajte još:

UAE: 3.1 miliona dirhama za projekte na Kosovu

Stupio na snagu sporazum o investicijama UAE na Kosovu, uskoro "veliki ekonomski forum"

Hodžaj: Kosovo uskoro otvara još tri ambasade

Kosovska ambasada i u Abu Dabiju

Nikolić i Jahjaga u Abu Dabiju, Jahjaga zatražila nova priznanja Kosova, Nikolić zahvalio na poštovanju srpskog teritorijalnog integriteta

Sporazum o investicijama UAE na Kosovu

Kosovo i UAE potpisali sporazum o civilnoj avijaciji

Tomislav Nikolić i Atifete Jahjaga na trci Formule 1 u Abu Dabiju na poziv šeika Bin Zajeda

Dvojica zvaničnika razgovarali su i o, kako ističe, "sinhronizaciji zajedničkog rada za članstvo Kosova u INTERPOL-u", čiji će se sledeći samit održati u Abu Dabiju.

Pacoli, takođe, dodaje, da je, kada je u pitanju ekonomska saradnja, uputio poziv potencijalnim investitorima iz UAE da investiraju na Kosovu, zahvalivši se na "kontinuiranoj podršci" Kosovu, "ne samo u priznanju, već i snažnom podržavanju članstva u međunarodnim organizacijama". 

Otvaranje ambasade Kosova u UAE je najavljivano i tokom 2016. godine, ali ambasada do danas nije otvorena. 

UAE i Kosovo potpisali su tokom 2014., 2015. i 2016. niz sporazuma, a ova zemlja sprovodila je i niz projekata na Kosovu, među kojima i one "zadužbinske" uz podršku fondacije Al Maktoum, čiji je predstavnik prošle nedelje sa predstavnicima Kosova potpisao i sporazum o sprovođenju novih, vrednih 3.1 dirhama. 

Arapski Ujedinjeni Emirati priznali su Kosovo 2008. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.