Pacoli o samitu u Sofiji: Niko ne može da ometa puno i ravnopravno učešće Kosova

Niko ne može da dovede u pitanje i da ometa puno i ravnopravno učešće Kosova na samitu u EU-Zapadni Balkan u Sofiji – poručio je šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli.

On se oglаsio, kako kaže – u susret ovom samitu, koji se održava  17. maja u Bugarskoj. 

"Ovaj sastanak bi trebalo posmatrati kao priliku za davanje novih energija između EU i šest zemalja zapadnog Balkana: od jačanja infrastrukture, digitalnosti, međuljudskih veza, do bliže saradnje u borbi za zajedničke izazove kao što su sigurnost, migracija, geopolitički razvoj i dobrosusedski odnosi. Istorija je pokazala da se saradnjom i integracijom u Evropu, razvija ekonomija, a blagostanje građana je poboljšano. Ovaj model ostaje nezamenljiv," poručio je takođe.

Pacoli: Nema podele i razmene teritorija, da razgovaramo o pravno obavezujućem sporazumu 

Pacoli se prethodno oglasio i reagujući na komentar svog srpskog kolege, Ivice Dačića – da "kada bismo otvoreno razgovarali o podeli Kosova bez mentora, Priština bi pošla od svojih interesa i prihvatila taj predlog". 

"Kosovo nije nikada i nikada neće razgovarati sa Srbijom o bilo kakvoj teritorijalnoj razmeni ili podeli koja u glavama političara u Beogradu od 90-tih. Dođite za sto i razgovarajte o pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa i uzajamno priznavanje," naveo je Pacoli. 

Prethodno su tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo "tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim". 

Zbog toga je, kako je RSE izvestio, doveden u pitanje uspeh ovog samita. 

Zvanični Beograd je potvrdio svoje učešće na ovom Samitu, a Večernje novosti izvestile su da Beograd "još vaga u kom će formatu Srbija biti zastupljena".

"U interesu Srbije je da bude prisutna na tom samitu. Kosovo ne može biti prisutno na samitu kao država. To ni teorijski nije moguće, zato što je EK statusno neutralna, zato što Kosovo nije država. Kosovo je pokrajina u okviru Republike Srbije i to pet važnih i jakih članica EU takođe misle. Ne znam uopšte odakle priča da Kosovo tamo može da bude prisutno kao država. To je potpuni nonsens politički," kazala je potom premijerka Srbije, Ana Brnabić.  

O samitu u Sofiji razgovaraće sutra predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i premijer Republike Bugarske, Bojko Borisov, u Bosni i Hercegovini, gde Vučić boravi u dvodnevnoj poseti. 

Oni bi trebalo da razgovaraju, prenela je Prva – kako prevazići probleme po pitanju učešća i kako pronaći model da svi učestvuju. Pročitajte još:

Brnabić ima utisak: "Sve teže i teže sačuvati mir i stabilnost"

Večernje: "I Beograd još vaga kako će na samit u Sofiju"

"Uspeh samita EU-Zapadni Balkan doveden u pitanje": Događaj bez predstavnika iz Španije, Rumunije i Kipra zbog Kosova? 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.