Koha: Pacoli je sa osobljem potrošio 750.000 evra na avionske karte, a 100.000 na hotele

Bedžet Pacoli
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Možda ste čuli Bedžeta Pacolija kako više puta govori da ne troši nijedan novčić iz državnog budžeta za vreme vršenja službene dužnosti i da posete u inostranstvu obavlja svojim privatnim avionom. Izveštaj o rashodima govori suprotno.

U periodu od oko dve godine, dok je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova, on i osoblje Ministarstva su samo na avionske karte potrošili 775.000 evra.

Pacoli je sam potrošio 100.863.37 evra samo za vreme poseta inostranstvu i za telefonske pozive, bez uračunavanja troškova za avionske karte, piše Koha.

Većina ovog novca ostavljena je u hotelima.

Na osnovu podataka o iznosu troškova koje je Ministarstvo prosledilo prošle nedelje medijima, postoje 76.968,85 evra kao troškovi u kategoriji „smeštaj tokom putovanja u inostranstvo“. Troškovi smeštaja takođe su registrovani i u drugoj kategoriji – 3.413.52 evra.

Pored toga, 11.567,08 evra potrošeno je za hranu tokom poseta inostranstvu.

U međuvremenu, „ostali“ troškovi na kartici tokom ovih putovanja iznose 5.828,92 evra. Priroda ovih troškova nije navedena.

Pacoliju je takođe naplaćeno 3.076.00 evra za telefonske pozive.

Nisu dostavljeni podaci koji bi dokazali iznos njegovih troškova za avionske karte, gorivo, reprezentaciju i ručkove na Kosovu, kao i za plate i dnevnice.

Međutim, neki uporedni podaci pokazuju da su Pacoli i prateće osoblje potrošili najmanje 775.531,43 evra na avionske karte za dve godine. Pored toga, za reprezentaciju i ručak potrošeno je 127.531 evra, a osim ovih troškova, na stolu je 61.848,60 evra za smeštaj i prijem delegacija.

Tako da su kumulativni troškovi tog osoblja, za samo ove tri kategorije, a koji nisu opisani kao posebni troškovi, skoro dostigli jedan milion – 964,402.16 evra.

Uprkos ovim iznosima koji se nalaze u dokumentu koje je Ministarstvo stavilo na raspolaganje novinarima, Pacoli je insistirao na tome da je gotovo 98 odsto službenih putovanja obavljao svojim avionom. Rekao je da je svojim novcem plaćao hotelski smeštaj i većim delom za prateće osoblje, ne tražeći nadoknadu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.