Otvoren unutrašnji dijalog: Kosovo nije izgubljeno dok 120 000 Srba tamo živi

Unutrašnji dijalog o Kosovu skupom u Palati Srbije otvorila je danas akademska zajednica, odnosno pravnici. Njihova mišljenja slušali su ministarka pravde Nela Kuburović i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. 

Nema magičnih poteza

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da je akademska zajednica prvo mesto odakle treba da krene dijalog, dok je dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović istakao da je značajno to što dijalog počinje promišljanjima profesora pravnog fakulteta. Ocenio je da je put kojim se ide "maglovit", ali i "trnovit", a na česte konstatacije da je Kosovo izgubljeno odgovara da Kosovo nije izgubljeno dok tamo ima 120.000 srpskih stanovnika.

"Nema magičnih poteza. Ovo će biti dug put koji podrazumeva niz malih koraka. Ne postoji veliko rešenje, postoji jedna lepeza manjih i čini mi se važnih koraka koji bi ovde mogli da se čuju," rekao je Avramović. Ocenjuje i da ono što je Srbija mogla dobiti u vreme Miloševića više nije mogla dobiti u vreme Košutinice i što više vremena prolazi, Srbija će sve manje moći da afirmiše svoje prisustvo na Kosovu I Metohiji.

Obrazovanje – ključni stub na Kosovu

Struku, odnosno pravnike, sa Kosova je predstavljao dekan Pravnog fakulteta u Prištini Vlada Mihajlović , koji kaže da dijalog doživljava kao izazov, kao i da "svi zajedno osećamo kosovsku muku".

"Tačno je da nema naše vojske i policije, ali dole je naš narod, imamo izgrađenu mrežu institucija, obrazovanje, zdravstvo, socijalne i druge službe i ne smemo da klonemo i da dignemo ruke," rekao je Mihajlović. Tvrdi da je obrazovanje "ključni stub na Kosovu" i da je sudbina i opstanak Kosova povezana upravo sa tom oblašću i sa Univerzitetom u Mitrovici.

Nikad kasno za dijalog

U ime države, nakon prvog dela današnjeg skupa govorio je generalni sekretar u Kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković, koji je ocenio da je unutrašnji dijalog o Kosovu trebalo pokrenuti mnogo godina ili decenija ranije, ali je važno što je danas započeo.

"Njegova sadržina jesu argument svakom ko ga omalovažava, proglašava za fasadu ili antidržavnu delatnost, ovde slušamo šta struka misli o političkom problemu. Mislim da nikada nije kasno," rekao je Selaković. On veruje i da će unutrašjni dijalog biti nastavljen narednih dana, dodajući da postoji najava i zainteresovanost naučnih instituta koji pokrivaju društvene i humanističke nauke da se uključe.

Na pitanje kada se može očekivati predlog rešenja za Kosovo, Selaković je odgovorio: "Videćemo… u svakom slučaju, počeli smo i to je dobro". Primetio je da se danas na okruglom stolu moglo čuti da nije sve "crno-belo" i da su "nijanse izuzetno važne" i upitao "kada se moglo sve to čuti", podsetivši da su se u prethodnom periodu čule jedino jedna ili druga ekstremna strana za skupštisnkom govornicom.

Pre nego iznesemo naš sud hoćemo da saslušamo čitavu javnost

Direktor Kancelarije za KIM Marko Ðurić rekao je da ga "ohrabruje" to što su na današnjem okruglom stolu učesnici iznosili argumente "ozbiljno i kompetentno".

"Mi želimo da pre iznošenja naših sudova saslušamo čitavu javnost, želimo da saslušamo mišljenje akademske zajednice, instituta, akademije, da saslušamo mišljenje svih društvenih aktera, mislim da to učešće treba da bude što šire. Današnja disksuija je pokazala da ima kapacitet," rekao je Ðurić. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.