Otvoren pogon za ekološko uništavanje klaničnog otpada

Preduzeće "Lešak Kom" iz Leposavića, koje se bavi prodajom i proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina, nedavno je otvorilo pogon za ekološko uništavanje klaničnog otpada. Ovaj pogon je prvi ovakve vrste na Severu Kosova, a kapaciteta za uništavanje klaničnog otpada sa celokupnog Severa. Tako sada "Lešak Kom" pored klanice i proizvodnog pogona, poseduje i pogon za uništavanje svog otpada, te je otvorena i mogućnost zapošljavanja novih radnika, pored gotovo 30 njih, koliko ih sada radi u ovom preduzeću. 

"Ovo je postrojenje za spaljivanje klaničnog otpada konfiskata, gde se klaničan otpad uništava na ekološki način, a istovremeno se koristi toplotna energija koja se oslobađa i koja greje vodu u akumulatoru i klanica dobija toplu vodu. Kasnije, u zimskom periodu, može da greje ceo objekat," izjavio je za televiziju "Mir" vlasnik Leška Kom, Radomir Veličković.

Međutim, kako je objasnio Veličković za ovu televiziju, ovo postrojenje, jedino ovakve vrste na Severu, moglo bi da uništava klanični otpad sa celokupnog Severa. 

"Ovo postrojenje bi moglo da spaljuje klanični otpad sa celog Severa. Znači, sve što je životinjskog porekla. Takođe, mogu i životinje koje su zgažene na putu na ovaj način da budu uništene, a ne da taj otpad bude bačen u naše reke, kao što nam je praksa," dodao je Veličković. 

Otvaranje pogona je finansirala Evropska komisija iznosom od 112.000 evra. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.