Otvoren još jedan kosovski konzulat u Nemačkoj

Bedžet Pacoli
FOTO: Twitter/Behgjet Pacolli

Peto po redu konzularno predstavništvo Kosova u Nemačkoj otvoreno je u Hamburgu, potvrdio je na svom Tviter profilu, odlazeći ministar spoljnih poslova, Bedžet Pacoli (Behgjet Pacolli).

Novi konzulat u ovoj zemlji „promovisaće jačanje veza sa severnom Nemačkom i poboljšaće trgovinsko-ekonomsku razmenu i bolje služiti našoj dijaspori na severu“, poručio je Pacoli.

Na kraju svog mandata Pacoli dodaje da je poslednje dve godine „aktivno radio na proširenju kosovskog diplomatskog i konzularnog otiska širom sveta“.

„Prisutni smo na najvažnijim mestima u Evropi i u svim regionima širom sveta“, dodao je.

Osim konzulata, ove nedelje je otvorena i ambasada Kosova u Norveškoj. Te je tako prošlog četvrtka kosovski ambasador u Norveškoj, Uljiks Emra (Uliks Emra), uručio akreditive kralju Norveške, Haraldu, čime je i otvorena ambasada Kosova u Oslu.

Od proglašenja nezavisnosti u februaru 2008, Kosovo je priznalo 116 zemalja, tvrde iz kosovskog MSP. S druge strane, srpska strana neretko dovodi u pitanje tu informaciju, navodeći da je do sada, priznanje Kosova povuklo 17 zemalja. Poslednji takav slučaj je povlačenje priznanja od strane Republike Nauru, od pre nepunih mesec dana.

Kosovsko ministarstvo spoljih poslova u više navrata je u prošlosti najavljivalo da će se protiv „agresivne kampanje Srbije“ za povlačenje priznanja, boriti „jačanjem svoje diplomatske mreže na nekim kontinentima“, uz najavu otvaranja novih ambasada za ovu godinu, u zemljama – Tajland, Bangladeš, Kolumbija, Gana.

Pored ove najave, iz Japana je stigla najava da će ova zemlja sledeće godine otvoriti ambasadu u Prištini.

Prema dostupnim podacima, Kosovo ima ambasade odnosno diplomatske misije u 30 zemalja uključujući i Srbiju u kojoj ima Kancelariju za vezu, dok konzularne poslove obavlja u još 31 zemlji.

Kosovo je u prethodnoj 2018. otvorilo više diplomatskih predstavništava. Pa je tako kosovski predsednik Hašim Tači potpisao maja meseca dekret za otvaranje tri nove ambasade – u Kataru, Poljskoj i Portugaliji. Nedelju dana ranije otvorena je ambasada u prvoj arapskoj zemlji koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iste godine kada je i donesena jednostrana deklaracija o nezavisnosti – Ujedinjenim Arapskim Emiratima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.