MSP: Otvorena kosovska ambasada u Norveškoj

Oslo ambasada
Foto: Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova

Kosovski ambasador u Norveškoj, Uljiks Emra (Uliks Emra), uručio je juče akreditive kralju Norveške, Haraldu, čime je i otvorena ambasada Kosova u Oslu, saopštili su iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kraljevina Norveška jedna je od prvih država koje su priznale Kosovo.

Od proglašenja nezavisnosti u februaru 2008, Kosovo je priznalo 116 zemalja, tvrde iz kosovskog MSP. S druge strane, srpska strana neretko dovodi u pitanje tu informaciju, navodeći da je do sada, priznanje Kosova povuklo 17 zemalja. Poslednji takav slučaj je povlačenje priznanje od strane Republike Nauru, od pre nepunih mesec dana.

Kao odgovor na kako navode „agresivnu kampanju Srbije“ za povlačenje priznanja, kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je još februara ove godine da će nastaviti da „jača svoju diplomatsku mrežu na nekim kontinentima“ i najavilo otvaranje četiri nove ambasade.

„Tаjlаnd, Bаnglаdeš, Kolumbijа i Gаnа neke su od zemalja u kojimа će, kаko se očekuje, ove godine biti otvorene nove аmbаsаde Kosova,“ naveli su tada u saopštenju.

Pored ove najave, iz Japana je stigla najava da će sledeće godine otvoriti ambasadu u Prištini, ovo je najavio japanski ministar spoljnjih poslova u pismu kosovskom kolegi, Bedžetu Pacoliju, a sa ciljem „promovisanja bilateralne razmene sa Kosovom“.

Prema dostupnim podacima, Kosovo ima ambasade odnosno diplomatske misije u 30 zemalja uključujući i Srbiju u kojoj ima Kancelariju za vezu, dok konzularne poslove obavlja u još 31 zemlji.

Kosovo je u prethodnoj 2018. otvorilo više diplomatskih predstavništava. Pa je tako kosovski predsednik Hašim Tači potpisao maja meseca dekret za otvaranje tri nove ambasade – u Kataru, Poljskoj i Portugaliji. Nedelju dana ranije otvorena je ambasada u prvoj arapskoj zemlji koja je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, iste godine kada je i donesena jednostrana deklaracija o nezavisnosti – Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kosovski ambasador u Norveškoj, Uljiks Emra, karijerni je diplomata, zauzimao je važne položaje u institucijama i u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova .

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.