Otvoren Bridge Film Fest u Južnoj Mitrovici: "Most više neće deliti grad, etničke zajednice će biti povezane, a tolerancije će biti u izobilju"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga otvorila je sinoć u Kulturnom centru u Južnoj Mitrovici šestodnevni međunarodni takmičarski filmski festival "Bridge Film Fest", koji je dobio naziv po glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici, u čijoj se neposrednoj blizini i odvija ovaj festival. Uprkos tome što su i kosovska predsednica i organizatori kroz ovaj festival stavili snažan naglasak na približavanju Severne i Južne Mitrovice, na prvoj večeri festivala u publici nisu bili vidljivi srpski građani, uključujući i one sa Severa. Ni u programu festivala, među 42 odabrana filma od preko 1500, koliko je, po rečima organizatora – prijavljeno, nema srpskog filma, potvrdila je članica Upravnog odbora direktora ovog festivala, Valjdete Idrizi, naglasivši da se ni na jugu nije verovalo da će sedam mladih devojaka koje su sa vrlo malo novčanih sredstava, ali sa entuzijazmom pokrenule čitav projekat, uspeti da ga realizuju, te da veruje da će festival postati tradicionalan i da će sledeće godine biti filmova iz Srbije. Među devojkama koje su samoinicijativno organizovale ovaj festival je i studentkinja glume iz Severne Mitrovice, Jelena Orlović, navedeno je na zvaničnoj Internet stranici festivala, kao i u govorima organizatora. Sa druge strane, za razliku od Idrizi i informacija predstavljenim u zvaničnom programu festivala, srpski član Upravnog odbora ovog festivala, Zoran Ristić, tvrdi da se među odabranim filmovima nalaze i dva srpska kratkometražna filma, no on, međutim, nije znao da kaže o kojim filmovima se radi. Ni reditelj iz Beograda i profesor sa fakulteta dramskih umetnosti, Janko Baljak, koji je član žirija, neposredno pred otvaranje festivala nije znao da kaže ima li među odabranim filmovima i filmova iz Srbije. Njemu, takođe, nisu bila poznata ni imena filmova koje će ocenjivati u narednim danima. 
 
"Mostovi ne razdvajaju ljude, vizije i ideale. Mostovi spajaju želju i spremnost za zajednički napredak u zajedničku zemlju. Oni služe za izgradnju zajedničkog ideala, za jednu razvijenu i demokratsku državu, u kojoj će svaki građanin naći mogućnost za bolji život i bolju budućnost," Jahjaga se u delu svog govora na albanskom, ovim rečima obratila i na srpskom, otvarajući sinoć filmski festival "Bridge fest". 
 
Ona je festival opisala kao "jedinstvenu inicijativu koja ima za cilj promociju međuetničke tolerancije putem kulturnog dijaloga," a grupu od sedam devojaka koja je samoinicijativno pokrenula događaj i među kojima se nalazi i studentkinja glume iz Severne Mitrovice, Jelena Orlović – kao one koje "predstavljaju prirodu države Kosovo, multietničke i multikulturalne države."

Jahjaga: Ohrabrujem Srbe da sve više i više učestvuju na festivalima, jer je to jedini način da doprinesu svojoj zajednici, ali i svojoj zemlji, a to je Republika Kosovo

Iako kosovska predsednica Atifete Jahjaga nije davala izjave za medije, ona je ipak odgovorila na pitanje našeg novinara na koji način filmski festival "Most" može približiti sever i jug, a što je u svom govoru jasno navela govoreći o simbolici festivala, kada istovremeno u publici nije bilo srpskih građana sa Severa i dok su jedina dva srpska predstavnika bili član Upravnog odbora direktora festivala i član žirija, kao i to da u zvaničnom programu festivala nema srpskih filmova:

"Ja bih ohrabrila sve više i više članova zajednica širom Kosova, ali naročito iz severnog dela teritorije Kosova, da se pridruže ne samo ovom tipu festivala, već i preko toga – onim događajima koji se organizuju na mesečnom nivou, svuda širom Kosova. Ne treba da zaboravimo 'Doku fest' koji se pre samo nekoliko nedelja održao u Prizrenu i verujem da su članovi svih zajednica iskoristili da prisustvuju ovom festivalu. A ovo je velik simbol koji su pokazale ove izuzetno dobre dame koje su imale ovakvu ideju, iza koje je takođe stajala poruka. Da, kao što ste rekli, imamo dva člana žirija iz srpske zajednice, i ja ih ohrabrujem da sve više i više učestvuju, jer je to jedini način da doprinesu svojoj zajednici, ali i svojoj zemlji, a to je Republika Kosovo."

(Na dnu teksta poslušajte tonski snimak Jahjagine izjave za naš portal)

 
"Stoga, veličina ovog festivala se odnosi na promociju kulturnog dijaloga između zajednica, između severa i juga ovoga grada i cele zemlje, kao jedan dijalog razumevanja i mira; jednog dijaloga, ne samo između različitih zajednica Kosova, nego i proširenje u jednu regionalnu saradnju i šire, dokazujući da raznovrsnost jeste najveća vrednost društva koje pomaže izgradnju poverenja i sveobuhvatnosti," rekla je Jahjaga.
 
Čestitajući mladim organizatorkama, Jahjaga je rekla da su one "već postale primer inspiracije za mnoge devojke ne samo na Kosovu, nego i u celom svetu, zbog njihove odlučnosti o posvećenosti u izgradnji jednog društva u kojem ima mesta samo za mir, slogu i razumevanje između njenih građana."
 
Na festival "Most" dospelo je preko 1500 filmova, od kojih je selektovano desetak dugometražnih igranih, i oko tridesetak kratkometražnih – dokumentarnih i takođe igranih. Među ovim filmovima nema srpskih filmova, rekla je članica Upravnog odbora direktora festivala, Valjdete Idrizi, koja ipak veruje da je ovo samo početak i da se nada da će sledeće godine situacija biti drugačija.
 
"Ima filmova iz čitavog sveta, iz Švajcarske, Makedonije, Velike Britanije, Irana, Rusije, Indije, Francuske, Nemačke itd. Mislim da nam ove godine nije stigla prijava filmova iz Srbije, ali ni ovde nisu verovali da će ovaj festival uspeti sve do večeras. Ja sam se devojkama aktivistkinjama pridružila volonterski da im pomognem, videvši njihov entuzijazam, jer sam videla koliko su ozbiljno radile i verovale u ovu ideju. Mitrovica je uvek viđena kao jedan problematičan grad, a mislim da građani i sa severa i sa juga, urbano jezgro stare Mitrovice zaslužuju šansu da Mitrovica povrati svoj stari kulturni duh koji je imala," rekla je Idrizi.
 
Ni u zvaničnom programu festivala među 42 filma, koliko će se ukupno prikazati u narednih šest dana, nema srpskih filmova. Za razliku od Idrizi i liste filmova predstavljenim u štampanom izdanju zvaničnog programa festivala na kojoj nema srpskog filma, jedini srpski član Upravnog odbora, dramski umetnik sa Kosova, Zoran Ristić, međutim, tvrdi da se među odabranim filmovima nalaze i dva srpska kratkometražna filma, a na insistiranje našeg novinara da sazna koji su filmovi u pitanju, on ipak nije mogao da kaže o kojim filmovima se radi.
 
"Morate pitati organizatore. Ja nisam organizator," rekao je Ristić, koji je istovremeno objasnio razlog organizovanja festivala:
 
"Ovo je jedna inicijativa da se po prvi put u Mitrovici napravi jedan festival pod ovim nazivom. Želja nam je bila da ovaj festival postane internacionalni u samom startu, što ćemo u programu i videti."
 
A član žirija, reditelj i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti iz Beograda, Janko Baljak, široj javnosti najpre poznat po svom filmu "Vidimo se u čitulji", nije znao da li se među prispelim filmovima nalaze filmovi iz Srbije.
 
"Znam da treba da ocenim deset nekih filmova, ali nisam se baš udubljivao koji su u pitanju," rekao je neposredno pred početak festivala i odgovorivši uz to da nije video primerak zvaničnog programa festivala koji mu je naš novinar i pokazao. Njemu, takođe, nisu bili poznati kriterijumi na osnovu kojih su filmovi selektovani, uz odgovor da "žiri nikada ne pravi selekciju filmova."
 
Među gostima na prvoj večeri ovog međunarodnog filmskog festivala, pored predsednice Kosova, bio je prisutan i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, aktivista KMDLNJ-a, Halit Berani, predstavnici UNMIK-a i KFOR-a. Uprkos tome što su i organizatori i gosti ovaj festival predstavili kao most povezivanja severa i juga, a na zvaničnoj veb stranici ovog festivala piše da "most više neće deliti grad, etničke zajednice će biti povezane, a tolerancije će biti u izobilju," prvoj večeri filmskog festivala "Most" nisu prisustvovali srpski predstavnici i građani sa Severa. 
 
Festival traje do 11. oktobra, a svake večeri se prikazuje po šest filmova, uz prisustvo više stranih gostiju, među kojima su i reditelji nekih od filmova. U prvoj večeri festivala, prikazan je nemački igrani film "SI-O-SE POL", kao i pet kratkometražnih filmova iz Makedonije, Švajcarske, Austrije, Albanije i Italije. Ovaj festival su finansijski podržali kosovska ministarstva za kulturu i lokalnu samoupravu, francuska ambasada i lokalne privatne kompanije sa juga.
 
Poslušajte tonski snimak Jahjagine izjave za KoSSev:

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.