Lažna dojava o bombi na mestu gde je otvoren festival „Mirëdita, dobar dan“

Mirdita Dobar dan
FOTO: N1

Lažna dojava o postavljenoj bombi u NGO Habu, obeležila je otvaranje izložbe „Sve naše suze“ kojom je počeo festival „Mirëdita, dobar dan“, piše N1. Prostor je bio ispražnjen, a policijske ekipe sa psima proverile su prostor i utvrdile da je dojava lažna.

U pojedinim desničarskim grupama na društvenim mrežama, danas se pojavila informacija da će biti dojave o bombi, javlja ovaj medij.

Svake godine festival „Mirëdita, dobar dan“ prate okupljanja i protesti pripadnika desno orjentisanih organizacija i stranaka.

Nekoliko sati uoči otvaranja izložbe, omladina Demokratske stranke Srbije organizovala je protestni skup pod nazivom „Mirdita, laku noć“.

Predsednik Omladine DSS, Dušan Stevanović, rekao je da je cilj festivala „Mirëdita, dobar dan“ promovisanje „takozvane lažne i nepostojeće kosovske kulture“ i naveo da je cilj protesta omladine DSS prikazivanje „aleje negovanja srpske kulture na Kosovu i Metohiji“, odnosno da pokaže na koji način su Srbi bili učesnici.

Stevanović je ocenio da organizacije i pojedinci koji na „ovako perfidan način prikazuju secesionističke namere“ ne bi trebalo da imaju dozvolu za ulazak u centralnu Srbiju.

Otvaranjem izložbe „Sve naše suze“ počelo je deveto izdanje ovog festivala. Na početku samog otvaranja, kako je nešto ranije javio N1, bilo je mirno i nije bilo pojačanog prisustva policije.

 

Fiona Jelići iz Inicijative mladih, tj. jednog od organizatora, rekla je za ovaj medij da je protest omladine DSS-a klasičan primer kako izgleda „zloupotreba položaja, bola i suza žrtava“.

Predstavnica Građanskih inicijativa Teodora Zahirović istakla je da je cilj ovog festivala da se stvori prostor za građenje trajnog mira u regionu i pružanje podrške žrtvama u traganju za pravdom.

Predstavnica Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, Nataša Šćepanović, rekla je da se ovom postavkom doprinosi negovanju kulture sećanja na „surova stradanja i bezumlje koje 1990-ih nikome nije donelo dobro, već je mnoge porodice sa ovih prostora zavilo u crno“.

Izložbu „Sve naše suze“ čine 34 fotografije četiri autora iz Srbije, sa Kosova i iz Severne Makedonije, koje su napravljene u saradnji sa udruženjima porodica žrtava, a autori su Borislav Pešić, Atdhe Mula, Neke Batev i Arbnora Memeti.

Deveti po redu festival održava se na nekoliko lokacija u Beogradu i trajaće do 28. maja.

Pročitajte još:

Omladina DSS-a protestovala zbog festivala „Mirëdita, dobar dan“

„Mirëdita, dobar dan“ od srede u BeograduPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.