Otpušteno je 11 službenika diplomatije

 

FOTO: Printscreen

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore otpustilo je 11 službenika Ministarstva spoljnih poslova, saopštilo je danas ovo ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, odluka je doneta u „nastavku mera za uspostavljanje zakonitosti u javnoj upravi Kosova i poništavanju nezakonitih odluka donetih u prošlosti“.

„Lica danas oslobođena dužnosti zaposleni su, a da nisu podvrgnuti redovnim procedurama prijema o službi u inostranstvu, određenim Zakonom o službi u inostranstvu Republike Kosovo, niti procedurama i pravilima prijema prema Zakonu o civilnoj službi Republike Kosovo, važećim u vreme kada su ta lica imenovana u službi u inostranstvu. Oni su  smatrani članovima službe u inostranstvu preko proizvoljnih (arbitarnih) odluka“, javlja MIP.

Ministarstvo je saopštilo da takođe razmatra mere koje treba preduzeti za službenike odgovorne za nezakonito zapošljavanje otpuštenih lica.

„Vlada Republike Kosovo ostaje čvrsta u svojoj posvećenosti uspostavljanju zakonitosti u zemlji. Zloupotreba javnog novca i zapošljavanje na crno nije mesto u javnoj upravi i biće zaustavljeno i boriti se odlučno protiv toga“, zaključuje se u saopštenju MIP-a.

U međuvremenu, MIP se oglasio povodom njihovog otpuštanja i saopštio je da su primljeni bez redovnog prijema u Službu za poslove sa strancima. KOHA je saznala imena nekih od ovih otpuštenih zvaničnika.

Otpušteni su: Bljerim Ćanaj (Blerim Canaj), Adnan Dragaj, Fljurim Gaši (Flurim Gashi), Enver Bućaj (Enver Buqaj), Šota Bukoši (Shota Bukoshi), Bahrije Hoti, Mithat Fejza, Petrit Hajdari, Adnan Jakupi i Rahim (Rrahim) Morina.

Kako KOHA saznaje, Dragaj i Bućaj su bili službenici u odeljenju za NATO, Hajdari u odeljenju za regionalne odnose, Hoti u odeljenju za „državni protokol“, a Fejza u konzulatu. Jakupi je trenutno u misiji u Pragu, dok je Morina, sada službenik za bezbednost u MIP-u, nekada bio generalni konzul u Istanbulu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.