Otadžbina: Seoba Srba u režiji predsednika Srbije

Narodni pokret Srba sa KiM-a "Otadžbina"
Narodni pokret Srba sa KiM-a „Otadžbina“

„Objavljivanjem namere da će etnički da se razgraniči sa Albancima u srpskim krajevima južno od reke Ibar zavladalo je beznađe. Skoro 80.000 Srba sprema se da napusti domove. Vlast provocira tihu ali efikasnu Oluju Srba, jer niko od Srba ne želi da živi u Velikoj Albaniji. U istoriji Srbi su u seobama odlazili sa Kosova zbog Turaka, Nemaca, OVK. Danas je ova seoba Srba u režiji predsednika Srbije. Ova seoba Srba biće i poslednja jer više neće imati ko da ode,“ upozorio je Narodni pokret Otadžbina.

Podsećajući na to da je ’99 više od 700 naselja na Kosovu ostalo bez više od 200000 stanovnika srpske nacionalnosti, Otadžbina tvrdi da je Aleksandar Vučić to prihvatio kao „regularnu činjenicu“, umesto da mu upravo odlazak 200.000 Srba bude ključni argument u pregovorima sa Prištinom.

„Primera radi, koliko smo samo puta od njega čuli da u Štimlju nema Srba i da niko ne želi da ide da živi u Štimlju. Svesno je izbegao da kaže istinu da je do ’99. godine u Štimlju bilo više od 200 srpskih kuća. A postojala je i duševna bolnica u kojoj su zaposleni pretežno bili Srbi,“ navode.

Dok tvrde sa jedne strane da Vučić građane Srbije „zamajava“ takozvanim unutrašnjim dijalogom o KiM-u, Otadžbina otkriva da za to vreme on intenzivno vodi pregovore sa Hašimom Tačijem, na različitim mestima, „od Njujorka do Pariza“, i da se pretpostavlja da je posrednik u pregovorima sin Džordža Soroša – Aleks Soroš.

Otadžbina dalje otkriva da u Moskvi, Vučić u isto vreme govori da pregovore vodi da bi „kupio vreme“ i od Rusije traži pomoć u odbrani Rezolucije 1244 i očuvanju integriteta i suvereniteta Srbije.

„Postavlja se pitanje šta treba da znači odlazak Aleksandra Vučića 15. septembra u Moskvu. Ovo stoga jer je doveo u zabludu naše prijatelje. Pre nego što je izneo ideju o razgraničenju sa Albancima pristojno je bilo da se o tome konsultuje i dogovara sa ruskim predsednikom,“ navodi se u saopštenju.

Etničko razgraničenje koje protežira predsednik Srbije između Srba i Albanaca je samo drugo ime za stvaranje Velike Albanije. Najveća prepreka stvaranju Velike Albanije je Rezolucija 1244 i Ustav Republike Srbije. Predsednik Srbije se pokazuje kao najveći albanski lobista jer Rezoluciju 1244 osporava, a sopstveni Ustav, na koji je položio zakletvu, gazi.

Otadžbina navodi da je Vučić na konferenciji za štampu u ponedeljak najavio da nijedno rešenje za Kosovo neće da napravi bez dogovora sa Srbima sa KiM-a, ali da je već u sredu promovisao ideju o razgraničenju sa Albancima, odnosno za stvaranje Velike Albanije.

„Šta se to desilo za ta dva dana ostaje da se nagađa. U više navrata do sada Hašim Tači preti da će mnoge u Beogradu da zaboli glava zbog novih činjenica u istrazi oko ubistva Olivera Ivanovića pa je to možda razlog. Ili je pak ozbiljno upozorenje od onih koji su Vučića doveli na vlast pa sada traže da ispuni obećano i preda Kosovo. Ili je možda nešto sasvim treće,“ spekuliše Otadžbina.

„Da bi opravdao predaju Kosova i Metohije brojni režimski mediji prosto se utrkuju u lažima i prevarama da je to u interesu Srbije i Srba. Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, naglašava da će u toj Velikoj Albaniji Srbi imati bolji materijalni položaj. Sonja Liht izjavljuje da ako se odreknemo Kosova, iz Srbije više neće odlaziti Srbi jer će nastupiti ekonomsko blagostanje. Mirko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, kaže da u slučaju zamrznutog konflikta Srbija gubi sto milijardi evra. Kakve gluposti!“

Celo saopštenje objavio je list Danas pod istim nazivom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.