Kosovski mediji: Osumnjičeni za špijunažu – radili smo po nalogu MUP Srbije

Tužilaštvo Gnjilane
FOTO: RTK2

Tokom saslušanja pred tužiocem u Gnjilanu, dvojica Srba osumnjičenih za špijunažu D. D. i T. T, izjavili su da su pokušali da izvesna dokumenta iz Opštine Klokot prenesu u Srbiju, u Vranje, te da su to radili po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Radi se o dokumentima koji imaju veze sa predsednikom opštine Klokot, Božidarom Dejanovićem.

Prema informacijama Televizije T7, optuženi su izjavili da su to radili pod pritiskom MUP-a Srbije a ne po sopstvenoj želji. Optuženi su pred tužiocem rekli:

„To nije bila moja želja, već sutradan sam mogao da pošaljem dokumentaciju u Vranje. Prošlo je više od tri meseca i bio sam obavezan da pošaljem dokumentaciju, na zahtev MUP-a, a uputstva sam dobio telefonom, od Odeljenja za obrazovanje. Savetovano mi je da dosije Božidara Dejanovića pošaljem u Vranje”.

Štaviše, da bi ti dokumenti bili obezbeđeni, bilo je i kontrole od strane Srbije.

„Zahtev od strane MUP-a (Srbije) smo dobili 20. marta 2019. godine, dok smo na ovaj zahtev odgovorili 10. jula 2019. godine, znači skoro četiri meseca, bojali smo se i to je bio razlog za odlaganje“, rekli su oni.

Prema istim izvorima T7, Inspektorat MUP-a Srbije je posetio školu „Mladen Marković“ u Severnoj Mitrovici (prim. red. „Vitina“), gde je T. T. vršilac dužnosti direktora.

Oni su i u ovoj školi takođe tražili dokumente.

„Inspektor Asić me je nekoliko puta nazvao telefonom i pitao zašto nije poslata tražena dokumentacija, pošto je zahtev MUP-a bio još od 20. marta 2019. godine, tako da više od tri i po meseca mi nismo odgovorili i pretpostavljam da se kontrola inspekcije prosvete u mojoj školi desila upravo iz tog razloga i to je bio zahtev Odeljenja za obrazovanje da se pošalje ova dokumentacija, a to se svakako desilo zbog pritiska MUP-a na Odeljenje obrazovanja u Mitrovici. Inspektor Asić prema informacijama koje imam, komunicirao je i sa D. D. jer on radi u dve škole”, rekao je T. T.

Iz Tužilaštva u Gnjilanu su potvrdili da su optuženi nakon razgovora pušteni na slobodu redovnom procedurom.

Takođe, iz Tužilaštva ističu da mora da se proveri da li su dokumenti koje su ovi osumnjičeni imali bili klasifikovani po zakonu.

Dokumentacija koju su imali, a koja je bila namenjena da se šalje u Srbiju, sastojila se od dokumentacije gradonačelnika Klokota, uključujući dve diplome, kolektivne ugovore i poslednju odluku o radnom odnosu.

Pročitajte još:

Oslobođeni Srbi uhapšeni za špijunažu na prelazu Bela Zemlja

Kancelarija za KiM o Srbima koji se sumnjiče za špijunažu: Napad na srpski narod u Kosovskom Pomoravlju

KP: Uhapšena dvojica Srba zbog špijunaže

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.