Osuđeni članovi „Oko naroda“, PDK: LVV da se „distancira od terorističke organizacije“; LVV: PDK da se distancira od lažnih izjava Tačija i Veseljija

Oko naroda presuda
Foto: Koha

Vest je ažurirana

14:36 – Samoopredeljenje: PDK da se odmah distancira od lažnih izjava Veseljija i Tačija

Odmah je reagovalo Samoopredeljenje, zatraživši od PDK da se ona distancira od „lažnih izjava koje su dali lideri stranke Kadri Veselji i predsednik države Hašim Tači“.

„PDK bi se trebalo da se distancira od lažnih izjava koje su pod zakletvom dali lideri ove stranke Kadri Veselji i predsednik Hašim Tači, i koji su na sudu izjavili da su Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca deo organizacije Narodno oko, zbog čega su oni i podneli krivičnu prijavu“, takođe prenose mediji u Prištini.

14:17 – PDK: Samoopredeljenje da se distancira od „Oko naroda“

KoSSev – PDK je zatražila od Samoopredeljenja da se „distancira od povezanosti“ sa organizacijom „Oko naroda“, navodeći da su je oni osnovali.

PDK je u saopštenju navela da je osuda „terorističke organizacije Oko naroda – dobra vest za građane, pravdu i bezbednost na Kosovu“.

„Kosovske institucije su još jednom dokazale snagu i profesionalizam da spreče, procesuiraju i kazne grupu terorista koji su nameravali da izvrše atentat i planirali da ubiju političke oponente među državnim liderima, političkim partijskim figurama i javnim ličnostima koje su se nalazile na njihovoj listi za egzekuciju“, navodi PDK.

„Snažno osuđujemo povezanost Samoopredeljenja koje je zlonamerno stvorilo i inspirisalo ovu terorističku grupu da eliminiše svoje političke oponente. PDK zahteva od Pokreta Samoopredeljenje da se distancira od ove terorističke grupe“, navodi PDK u saopštenju, prenose kosovski mediji.

12:41 – Osuđeni članovi organizacije „Oko naroda“

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Osuđujuću presudu izrekao je sud u slučaju poznatom kao „Oko naroda“.

Optuženi Avni Lumnica (Avni Llumnica) proglašen je krivim u optužbama tužilaštva da je namerno pomagao Muratu Jašariju (Murat Jashari) u izvršenju zločina kako bi se osvetio povređenom Azemu Vlasiju (Azem Vlassi), izveštava Koha Ditore.

Lumnica je takođe proglašen krivim za krivično delo seksualnog napada, u vreme kada je odveden u pritvorski centar. Lumnica je osuđen na jedinstvenu kaznu od 12 godina zatvora. Lumnica je nakon izricanja presude pozvao na „izdaju“, potom vređao sud, a policija ga je izvela.

Sadri Ramabaja (Sadri Ramabaja) osuđen je na 5, Haljim Haljimi (Halim Halimi) na 3 godine, Bedžet Ljuža (Behxet Luzha) na 2 godine, Bajruš Konjuša (Bajrush Konjusha) na 3 godine, Redžep Topala (Rexhep Topalla) na 2 godine. Sud je takođe proglasio Murata Jašarija krivim, ali će zbog njegovog zdravstvenog stanja biti upućen na obavezno psihijatrijsko lečenje u trajanju od 10 godina, dok je optužnica protiv Sabita Beriše (Sabit Berisha) i Ljirije Ljuže (Lirije Luzhe) odbačena.

Advokatica Fehmije Bitići (Fehmie Bytyqi), koja u ovom slučaju zastupa optuženog Murata Jašarija, opisala je kao vrlo strogu obavezu da Jašari ostane deset godina na Institutu za psihijatriju i sudsku medicinu. Prema njenim rečima, Jašariju bi morala da se izrekne mera lečenja u zdravstvenim ustanovama u Švajcarskoj jer ima porodicu u Švajcarskoj.

Advokat Ramiz Krasnići (Ramiz Krasniqi) koji zastupa optuženog u ovom slučaju, Sadrija Ramabaja, rekao je da sud nema dokaza za njegovog klijenta. Rekao je da je sud samo prilikom objavljivanja presude pročitao optužnicu, ali nije ispitao dokaze. Krasnići je takođe najavio žalbu na ovu presudu drugoj instanci.

Prema predsedavajućoj sudiji, Naime Krasnići Jašanica (Naime Krasniqi Jashanica), optuženi Murat Jašari, Avni Lumnica, Ragip Salova, Sadri Ramabaja, Redžep Topala, Bajruš Konjuša, Sabit Beriša, Haljim Haljimi, Bedžet Ljuža i Ljirije Ljuža, su 15. maja 2017. kao članovi kriminalne organizacije „Oko naroda“ sa takozvanom „Avni Rustema“ u jednoj evropskoj državi, započeli nezakonite radnje sa ciljem destabilizacije ili uništavanja osnovne političke, ekonomske i ustavne strukture Republike Kosovo.

U ovom slučaju, Sadri Ramabaja, Murat Jašari, Ragip Salova, Avni Lumnica i Sabit Beriša optuženi su za pripremanje terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo, a za pokušaj teškog ubistva i drugih krivičnih dela Bedžet Luža,Haljim Haljimi, Bajruš Konjuša, Ljirije Luže i Redžep Toplana.

Prema optužnici, oni su navodno planirali napade i atentate na visoke državne zvaničnike koji su bili bivši funkcioneri iz 1980-1991. godine i smatrani kao izdajnici zemlje, prenosi Koha Ditore.

Prema optužnici, planirali su da izvrše ove napade na kosovskog predsednika Hašima Tačija, bivšeg predsednika skupštine Kadrija Veselija, bivšeg premijera Isa Mustafu, bivšeg ministra Hajredina Kučija, Džavita Haljitija, Fatmira Ljimaja i nastavljajući sa ratnim komandantima OVK, publicista itd.

Prema optužnici, ova grupa je, s ciljem da ubije ove ljude koje je smatrala izdajnicima, osnovala fond „Sloboda nacije“ i  kao organizacija „Oko naroda“ imala je jednu hijerarhijski podeljenu strukturu, sa šifrovanim imenima i zasebnim zadacima.

Optuženi, Murat Jašari, prema optužnici, pokušao je da ubije Azem Vlasija kao bivšeg zvaničnika koji je smatran prvim na listi „izdajnika zemlje“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.