Evikcija u toku: Šta kaže porodica, a šta Habitat?

Vest je ažurirana

Porodica Pavlović, raseljena iz Peći, iseljena je jutros iz stana u Kosovskoj Mitrovici u kojem je godinama živela a koji je u vlasništvu drugog lica. Iseljenje je izvršio Habitat, uz obezbeđenje Kosovske policije. U Kosovskoj agenciji za imovinu kažu da su Pavlovići bili uredno upozoravani o evikciji koja je bila zatražena prošlog avgusta, da su čak i sami obećali da će se iseliti, te da godinama nisu plaćali kiriju. Veljko Pavlović na terenu jutros za naš portal iznosi svoju stranu priče, na ulici gde smo ga zatekli sa stvarima i bez rešenja gde će dalje.

„Zalepili su nalepnicu za iseljenje ovi iz kosovske Agencije za privatizaciju. Neće da čuju jedno mesec dana da ostanemo duže dok se ne snađemo. Kažu odmah moramo da izađemo. Mi nismo hteli da izađemo, ali uz policiju izbacili su nas… Izbacuju stvari i tako sad ovde čekamo da vidimo“, rekao je za KoSSev Veljko Pavlović, ispred zgrade kod nekadašnje gradske fontane, u kojoj je živeo sa suprugom i troje dece.

Međutim, potvrdio je da je poslednje upozorenje o iseljenju iz Habitata dobio pre nedelju dana.

Kaže i da je usled jutrošnjih dešavanja njegovoj supruzi pozlilo, te da je završila u bolnici.

Gde će njegova porodica spavati večeras, kako navodi, to još uvek ne zna.

„Nemamo gde, davali smo više puta dokumenta za dodelu stana, međutim, nisu nam izašli u susret, nadamo se da će sad da bude. Sedimo ovde pa ako se neko pojavi iz nadležnih organa naših iz Mitrovice“, dodao je.

U trenutku kada smo razgovarali sa Pavlovićem, u stanu u kojem su do nedavno živeli, nalazili su se pripadnici Habitata, ali našoj ekipi nije bio dozvoljen prilaz.

U naknadnom razgovoru za KoSSev asistent za odnose sa javnošću u Kosovskoj agenciji za imovinu, Negosava Mrdaković, objašnjava da Pavlovići nisu plaćali zakupninu, te da su uredno obaveštavani o iseljenju koje je odlagano iako je vlasnica stana to zatražila još prošlog avgusta.

„Taj stan je prvo bio uključen u šemu iznajmljivanja – da se plaća za kiriju, međutim, oni nikada nisu plaćali tu kiriju. Gospođa koja je vlasnica stana tražila je iseljenje još avgusta meseca i oni su bili obavešteni o tome“, navodi Mrdaković.

Potvrdila je da im se Veljko Pavlović obratio u oktobru i napisao izjavu kojom se obavezuje da će se u roku od dva meseca sam iseliti – „da je on renovirao taj stan i da će uzeti sve što pripada njemu“.

„Do petnestog decembra javio nam se ponovo i rekao da je trebalo da dobije neki stan ali da ga nije dobio. Međutim, rekli smo mu da naravno neće biti iseljenja tokom praznika, pošto tokom praznika ne radimo i obavestili smo ga i 8. i 10. januara da će iseljenje biti zakazano oko 20. januara“.

Kaže da im se Pavlović potom ponovo obratio uz zahtev da se iseljenje odloži.

„Čak smo pitali i gospođu koja je vlasnica da li bi pristala da joj se plaća kirija međutim, ona tada nije pristala, ona želi iseljenje, to je njeno pravo i mi ne možemo da je nateramo ni na šta“, dodala je Mrdaković.

Tvrdi da mu je ponuđeno da mu Habitat dodeli neki drugi prazan stan a koji bi iznajmljivali ali i da Pavlovići na to nisu pristali.

„Mislim da je vrlo jasna i čista situacija i mi uvek obaveštavamo stranke po tri-četiri puta da će biti iseljenje“, dodala je.

Mrdaković je podsetila da je Habitat nekada pružao „humanitarni smeštaj“ socijalnim slučajevima i raseljenim licima, međutim, ovaj program se više ne primenjuje. Zbog toga je kao jedina opcija ostala ta da ova lica plaćaju kiriju za korišćenje tuđeg stana.

A na pitanje ko bi trebalo da se bavi ovim problemima, odnosno da rešava pitanje smeštaja raseljenih i socijalno ugroženih, navodi da je to obaveza opština, socijalnih službi i drugih nadležnih ustanova, ponovivši da Habitat nema ovlašćenja za rešavanje njihovih stambenih pitanja, te da samo obavljaju pravni deo posla.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.