Ostavka člana ekspertskog tima za dijalog sa Srbijom


Izvor: Epoka e re (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Četiri meseca nakon formiranja Stručne savetodavne grupe za dijalog sa Srbijom Kutijevoj vladi, stigla je prva ostavka.

Bernard Nikaj, bivši ministar trgovine, napustio je ekspertsku grupu za dijalog, koja je osnovana nakon formalizacije saradnje između izvršne vlasti, norveške ambasade u Prištini i Grupe za Balkan.

Bernard Nikaj, koji je nekada bio ambasador Kosova u Briselu, nedavno se pridružio Demokratskoj stranci u okviru novog Predsedništva, koje je izabrano u avgustu.

Politički angažman u najvećoj opozicionoj stranci naterao je Nikaja da podnese ostavku na savetničku ulogu kod premijera Aljbina Kurtija i potpredsednika vlade Besnika Bisljimija.

U razgovoru za „Reporteri.net“, Nikaj je naznačio da je napustio ekspertsku grupu za dijalog pre nego što se pridružio PDK.

„Izašao sam iz ekspertske grupe pre nego što sam se uključio u politiku“, kratko je odgovorio Nikaj.

Međutim, Veton Suroi (Surroi), Bljerim Šalja (Blerim Shala), Ljeon Maljazogu (Leon Malazogu), Robert Muharemi (Muharremi) i Muhamet Mustafa, i dalje su u ekspertskoj grupi.

Tokom nedelje Reporteri.net je pokušao da dobije informacije iz kabineta premijera Kurtija i kancelarije potpredsednika vlade Bisljimija o četvoromesečnom radu ove ekspertske grupe.

Uprkos interesovanju, Vlada nije odgovorila o savetodavnoj ulozi ove grupe od njene formalizacije.

U međuvremenu, Grupa za Balkan, koja je deo sporazuma o saradnji sa vladom Kurtija, rekla je da nema informacija o poslu koji su stručnjaci obavili od svog angažovanja.

„Tim blisko sarađuje sa vladom od početka i ne znamo i ne želimo da znamo detalje. Oni imaju svoju dinamiku rada koju je odredio Besnik Bisljimi, a mi kao Grupa za Balkan nismo uključeni. Na sva ova pitanja samo zamenik premijera Bisljimi može da ima odgovore. Prema sporazumu i projektu, Grupa za Balkan podržava i angažuje stručnjake, ali oni su odgovorni svojim korisnicima“, kaže se u odgovoru izvršnog direktora Grupe za Balkan Naima Rašitija za Reporteri.net.

Inače, prema inicijativi, angažovani stručnjaci savetovaće vladu Kurtija na period od tri godine u cilju jačanja kosovskih institucija i napretka u konsolidaciji države.

Do sada su u Briselu održana dva sastanka premijera Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji su opisani kao sukobi kosovskog premijera i srpskog lidera.

Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi takođe se u Briselu sastao sa evropskim zvaničnicima, sa kojima je najavio da je razgovarao o do sada postignutim sporazumima između Kosova i Srbije tokom 10 godina dijaloga.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.