Osposobljen kanal za hitno punjenje Badovačkog jezera iz Ibar-Lepenca

Foto: Vlada Kosova

Kanal za hitno dopremanje dodatnih količina vode iz sistema Ibar-Lepenac u Badovačko jezero, a koji nije korišćen još od 2014. godine, ponovo je osposobljen na zahtev kosovskog premijera, Avdulaha Hotija.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predstavnici Regionalne vodovodne kompanije „Priština“ i kompanije Ibar – Lepenac rade na sanaciji ovog kanala. Popravljeno je 45 kvarova i zamenjene su cevi u dužini od skoro 100 metara.

Ovo akumulaciono jezero kao i iznova osposobljeni kanal obišao je juče Hoti, saopšteno je iz kosovske vlade.

Badovačko jezero koje snabdeva oko 35% pijaće vode korisnicima RVK „Priština“ tokom leta ove, ali i prošle godine se često pominjalo u medijima zbog niskog nivoa vode zbog kog su povremeno najavljivane i restrikcije.

A tema u medijima je i kanal Ibar-Lepenac, odnosno jezero Gazivode iz kog se ovaj hidrosistem snabdeva vodom. Od 4. septembra Gazivode i upotreba vodenog resursa iz ovog jezera tačka je sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji su Hoti i predsednik Aleksandar Vučić potpisali u Vašingtonu u prisustvu predsednika SAD, Donalda Trampa.

Predstavnici američkog Ministarstva energetike već su prošle nedelje boravili na Kosovu, a upravo oni prema sporazumu iz Vašingtona treba da rade sa srpskom i kosovskom stranom na „izradi studije o izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom“.

U sklopu ove posete, oni su obišli i Gazivode, a potom su boravili i u Beogradu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.