Osnovno tužilaštvo u Mitrovici sa najnižom stopom učinka u slučajevima korupcije za 2020.

levizjafol
FOTO: Pokret FOL

Od skoro 650 slučajeva korupcije koji su pokrenuti u 2020. godini, tužilaštva na Kosovu su obradila svega 50 odsto, a drugu polovinu preneli za sledeću godinu. To je zabrinjavajuće, ocenio je pokret FOL u izveštaju „Učinak tužilaštva u borbi protiv korupcije za 2020. godinu“, koji je predstavio danas.

„Od 646 slučajeva korupcije koji su bili na delu u svim tužilaštvima Kosova za 2020. godinu, tužioci su uspeli da se pozabave sa njih 329 ili 51 odsto“, izjavila je na konferenciji za štampu Aljbana (Albana) Hasani ispred pokreta FOL.

Ostalih 317 slučajeva, kako je saopštila, prebačeni su za 2021. godinu.

„Prenošenje velikog broja slučajeva iz godine u godinu i dalje ostaje zabrinjavajuće, samo u 2020. godini je ukupno 267 slučajeva korupcije prebačeno iz prethodne godine“ rekla je Hasani.

U izveštaju se ocenjuje da je stopa rešavanja slučajeva korupcije u svim tužilaštvima na Kosovu za 2020. godinu dostigla 87 odsto.

Kako dalje dodaju, to znači da je broj rešenih slučajeva tokom ovog perioda bio manji od broja novih slučajeva koji su otvoreni 2020. godine.

„Potrebna su 354 dana da državni tužilac reši sve slučajeve korupcije koji su ostali nerešeni u 2020. godini“, precizirala je Hasani.

Od ukupnog broja slučajeva korupcije u 2020. godini, najviše je prijavljeno u Prištini. Od 221, rešeno je 115 slučajeva.

Najmanje slučajeva korupcije registrovano je u Đakovici. Tokom 2020, od 27 slučajeva, Osnovno tužilaštvo u ovoj opštini je rešilo 15.

Najbolje rezultate kada su slučajevi korupcije u pitanju u prethodnoj godini ostvarilo je Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu.

Od 41 slučaja ovo tužilaštvo je uspelo da reši 31, dok je samo 8 preneto za 2021. godinu.

Sa druge strane, najgore rezultate u prethodnoj godini ostvarilo je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici – od 100 slučajeva uspelo je da obradi samo 17.

Ovo tužilaštvo je tokom ovog perioda dostiglo najnižu stopu prometa predmeta, kao i najveći indeks prenetih predmeta.

Usled velikog broja slučajeva korupcije koji se prenose iz godine u godinu širom Kosova, FOL je odlučio da iznese pojedine preporuke.

Naložili su da se treba uvećati broj tužilaca u Odeljenjima za teška krivična dela koja se vezuju za slučajeve korupcije.

Takođe nalažu da bi slučajevi korupcije trebalo da se definišu kao apsolutni prioritet i da bi trebalo da se vode u skladu sa rokovima i pravilima utvrđenim zakonima.

Takođe nalažu da bi kontinuirano trebalo objavljivati statističke podatke na zvaničnim veb stranicama tužilčkog sistema u vezi sa brojem rešenih slučajeva i postupanjima u slučajevima korupcije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.