Osnovna škola "Kralj Milutin" u Gračanici: Časovi u trpezariji, holu i zbornici

Škola u Gračanici, u kojoj osim osnovaca nastavu pohađaju i učenici dve srednje i niže muzičke škole, od 1999. suočava se sa nedostatkom prostora. Često se pojedini časovi odvijaju i u trpezariji, holu ili zbornici, ističe direktor O.Š. "Kralj Milutin", Vladimir Milkić.

Zgrada Osnovne škole Kralj Milutin ima 3.500 kvadrata, međutim to ne zadovoljava potrebe škole jer se, kako za RTV Kim kaže Milkić, svakodnevno povećava broj učenika.

"Trenutno imamo 714 učenika, odeljenja sa po 35 učenika. Imamo problem sa održavanjem četvrtog i petog časa. Sa četvrtim časom u prvoj smeni, učenika od prvog do četvrtog razreda, ili sa prvim časom u drugoj smeni starijih razreda. Primorani smo da nastavu izvodimo u zbornici, holu, a čak smo i trpezariju preuredili i napravili jednu učionicu. Samoj školi su neophodne tri učionice kako bi se nastava normalno odvijala," navodi.

Učiteljica Gradimirka Mladenović kaže da je problem sa nedostakom prostora nastao kada su tri škole iz Prištine bile primorane da se presele u osnovnu školu u Gračanici.

"Deo prostora zauzimaju srednje škole. Radimo u tri smene što dovodi i do poklapanja časova. Kada nama počinje peti čas, trećoj smeni počinje prvi čas, tako da se peti čas održava u vrlo teškim uslovima. Plus što mi nemamo prostora za dopunsku nastavu. Sve kabinete zauzmemo, sve moguće prostore, hodnike, holove, biblioteku, u zbornici držimo dopunsku nastavu. Bilo bi lepo da to pretpostavljeni čuju," dodaje.

Učiteljica ističe da je nedostatak prostora utiče i na kvalitet nastave:

"U momentu kada je nevreme, ja ne želim da decu držim na -15 napolju, zadržimo se u hodniku. Ako nema prostora, po pet odeljenja držimo u fiskulturnoj sali, po tri odeljenja u kabinetu za versku nastavu. Rad liči na haos. Žalim za proteklo vreme i donacije koje su dolazile. Ne mogu da verujem da naša država Srbija nije imala para da uradi to."

Milkić očekuje da predstavnici lokalne samouprave ispune obećanje i pomognu proširenje školskog objekta.

"Opština Gračanica je zajedno sa gradonačenikom Srđanom Popovićem čvrstvo obećala da će u toku ove kalendarske godine krenuti sa dogradnjom škole od najmanje tri učionice i jednim mokrim čvorom," ističe

Međutim, direktorica za obrazovanje u opštini Gračanica, Brankica Ničić, kaže da za ovu godinu nije planirano proširenje školske zgrade.

"Kada sam prošle godine pravila plan za ovu godinu, nisam dobila nikakav zahtev u vezi sa proširenjem, tako da što se tiče mog plana za ovu godinu nažalost nismo to predvideli. Ja sam kasnije u razgovoru sa direktorom čula za taj problem, međutim on mi je napomenuo jedno adekvatno rešenje da je razgovarao sa potencijalnim donatorima koji će se uključiti u reševanje tog problema. Međutim, ako se stvore uslovi a da se ne do tada ne pronađe adekvatno rešenje iz ušteda koje budu ostale možda ćemo moći da prebacimo i da to rešimo." kaže Ničićeva.

Prostorije osnovne škole u Gračanici, osim osnovaca koriste i učenici srednje Medicinske, Saobraćajne i niže Muzičke škole koje su proterane iz Prištine još 1999.

Rasterećenje prostora u ovoj školi očekuje se prelaskom srednjoškolaca u srednjoškolski centar čija je izgradnja počela prošle godine.

Završetak radova na njegovoj izgradnji očekuje se početkom 2019, kaže Brankica Ničić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.